Home / ΣΤΙΒΟΣ / ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΧΟΝΟΙΑ

ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΔΙΧΟΝΟΙΑ

21ος δρόμος Ειρήνης – Λάμπρυναν την εκδήλωση, με τη συμμετοχή τους, πέντε ολυμπιονίκες…

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος  ο δρόμος Ειρήνης ο οποίος, τα τελευταία 21 χρόνια,  υλοποιείται χάρις  στην αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η ιδέα του εγχειρήματος ανήκει στη Κύπρια – και πολιτογραφημένη πλέον Συριανή –  γυμνάστρια  του 1ου Γυμνασίου Σκεύη Λακαταμίτου η οποία, με την εισβολή του Ατιλλα το 1974 στην Κύπρο, γνωρίζοντας  από πρώτο χέρι τι εστί πόλεμος θέλησε να θέσει το δικό της λιθαράκι στην εδραίωση της Ειρήνης.

του Γιώργου Αλβέρτη

Τη φετινή διοργάνωση λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους οι ολυμπιονίκες: Πηγή Δεβετζή (στίβος), Νίκη Μπακογιάννη (στίβος), Ειρήνη Αϊνδιλή (ρυθμική γυμναστική), Ευτυχία Παππά (καταδύσεις) και η Κύπρια Βαλκανιονίκης του στίβου Μαρία Γεωργιάδου.

«Η επιταγή της ψυχής  μας, μας έφερε και φέτος για 21η συνεχή χρονιά στο ιστορικό ραντεβού μνήμης. Ένα ραντεβού των μικρών μαυητών με την πρόσφατη ιστορΐα, κάνοντας πράξη και βιωματική εμπειρΐα την απόδοση φόρου τιμής στος ήρωες  χωρΐς τυμπανοκρουσΐες» τόνισε εμφανώς συγκινημένη η κα Λακαταμίτου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της υπογραμμίζοντας ότι στόχος της όλης διοργάνωσης δεν είναι η κατάθεση απλώς ενός στεφανιού στη μνήμη των πρωτεργατών της Δημοκρατίας και της Ειρήνης στη Χώρα μας,αλλά εν παραλλήλω,  η απόδειξη του πόσο μεγάλους άθλους μπορεί να φέρει σε πέρας ο άνθρωπος στη καθημερινή του ζωή, ξεπερνώντας αρκετές φορές ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του.

«Ιδιαίτερα στις μέρες μας που η Ειρήνη δεν σποτελεί πλεον το αυτονόητο ανθρώπινο αγαθό, αλλά την επιτακτική ανάγκη για επιβίωση και πρόοδο για εκατομμύρια συνανθρώπους μας!» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε αναφερόμενη στο χρέος όλων μας να μετακαμπαδεύσουμε στις νεώτερες γενιές τις ιστορικές μας μνήμες: «Η Αθάνατη Ελληνική ψυχή, έχει αποδείξει ότι, και μπορεί και ξέρει να μεγαλουργεί όταν τα γεγονότα το επιτάσσουν. Οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες ψυχές των παιδιών μας, αυτές τις μεγαλειώδεις ανθρώπινες ιστορικές μνήμες και να τους μαθαίνουμε ότι «το διαίρει και βασίλευε» μόνο κακό μας κάνει. Ότι το προσωπικό βόλεμα, μπορεί να είναι το ξεβόλεμα του διπλανού. Το μίσος και ο φανατισμός φέρνει διχόνοια. Ότι, όταν μοιράζεσαι τη χαρά, αυτή διπλασιάζεται και όταν μοιράζεσαι τη δυστυχία, αυτή γίνεται μισή».

Όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές εστίασαν στις ευεργετικές επιδράσεις της Ειρήνης,  αποτίνοντας παράλληλα,  φόρο τιμής στους ήρωες που θυσίασαν εαυτούς  προκειμένου να εδραιωθεί η ελευθερία και η δημοκρατία στη χώρα μας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης απευθυνόμενος στις πέντε ολυμπιονίκες τόνισε ότι αποτελλούν παράδειγμα προς μίμηση για τους σημερινούς νέους, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στη Σύρο αποτελεί ύψιστη τιμή για το νησί. Κατά την διάρκεια της  τελετής βράβευσής τους, τις παρακάλεσε  μάλιστα να δηλώνουν παρουσία κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του δρόμου ειρήνης.

Η Πηγή Δεβετζή – εκπροσωπώντας τις  Ολυμπιονίκες – έκανε σαφές ότι αυτό μπορεί να συμβεί υπό ορισμένες  προϋποθέσεις. Ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή,  όχι μονό από τα σχολεία της Σύρου, αλλά από το σύνολο της Συριανής Κοινωνίας υπογραμμίζοντας ότι στο επόμενο δρόμο Ειρήνης θα ήθελε και οι τοπικοί μας άρχοντες να λάβουν μέρος, δίνοντας εκείνοι πρώτοι – με τη συμμετοχή τους – παραδείγματα στη νεολαΐα.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, απαγγέλθηκαν ποιήματα με θέμα την ειρήνη ενώ μαθητές τραγούδησαν τραγούδια με επίκαιρο περιεχόμενο. Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση, εντός του κτιρίου της Περιφέρειας, για τους πέντε ολυμπιονίκες, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δρομείς τη φετινή χρονιά κάλυψαν μια διαδρομή 21.500 μέτρων.

Πηγή: logotypos.gr

Check Also

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το Syros Run 2018

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το Syros Run 2018… Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το Syros Run …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *