ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ URBAN DOWNHILL ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Αγώνας Ποδηλάτου Urban Downhill θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτώβρη στην Σύρο. Η επιλογή της

διαδρομής και η σχεδίαση της πίστας έγινε από τον αθλητή Ορεινής Ποδηλασίας, τον κ. Δ. Παπαχαράλαμπο, απόφοιτο της Σχολής Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, πιστοποιημένο κατασκευαστή και συντηρητή μονοπατιών από την IMBA. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρα και αποτελείται κατά 90% από σκαλιά σε σοκάκια μεσαινωνικού και Κυκλαδικού τύπου. Σε διάφορα σημεία της διαδρομής θα υπάρχουν ειδικές κατασκευές (ράμπες και στροφές) που θα κάνουν πιο θεαματική και πιο δύσκολη την κατάβαση αλλά και θα διευκολύνουν τη ροή των αθλητών, δηλαδή με απλά λόγια, θα τους αυξάνουν την ταχύτητα εκεί που πρέπει έτσι ώστε οι πιο τολμηροί και ικανοί να “κερδίζουν” χρόνο. Εκτός από την πίστα εντός πόλης διερευνούμε τη πιθανότητα δημιουργίας μίας θεαματικής πίστας και εντός της Πλατείας Μιαούλη κυρίως, που είτε θα χρησιμοποιηθεί ως πίστα επίδειξης είτε ως πίστα αγώνων άλλου τύπου ποδηλάτου.

Οι αγώνες urban dowhill είναι πόλος έλξης για αθλητές της Ορεινής Ποδηλασίας. Στην Ελλάδα αντίστοιχος αγώνας έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη (στο Κάστρο – Παλιά Πόλη) ενώ σε άλλες χώρες είναι πιο διαδεδομένοι π.χ. στο Παρίσι (Μονμάρτη), Λισσαβώνα, στο Βαλ Παραΐσο της Χιλής, στο Taxco του Μεξικού και σε 8 ακόμη πόλεις του κόσμου. Βασικό χαρακτηριστικό των πόλεων που φιλοξενούν τέτοιους αγώνες είναι ότι έχουν κτιστεί σε λόφους και διαθέτουν μεγάλο δίκτυο σκαλοπατιών, δηλαδή όπως ακριβώς είναι η Άνω Σύρος και η Ερμούπολη για τις οποίες εκτιμούμε ότι είναι ιδανικές για αγώνες αυτού του είδους.

Ο αγώνας μας θα γίνεται δύο φορές το χρόνο, τον Οκτώβριο και τον Μάιο. Σκοπός μας είναι κάθε φορά να γίνεται σε διαφορετική πίστα – τη μία φορά από τον λόφο του Αγίου Γεωργίου (αριστερά στην εικόνα), την άλλη από τον  λόφο της Ανάστασης (δεξιά στην εικόνα) από διαφορετικό δρόμο κάθε φορά και με κατάληξη την Πλατεία Μιαούλη.

Κτίζοντας με το χρόνο αυτό το δίκτυο διαδρομών αναζητούμε τρόπους για την υποστήριξη αγώνων urban downhill όπου κάθε αναβάτης επιλέγει ο ίδιος τη πίστα που θα ακολουθήσει και πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει πιο γρήγορα στο σημείο τερματισμού. Κάθε πίστα θα έχει σημεία “δύσκολα”, “τεχνικά”, “θεαματικά”, “φρεναριστά”, “όλα μέσα”, “μόνο για τρελούς”, “chicken ways” κλπ. Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος ένα ολοκληρωμένο bike park που θα εκπαιδεύει αναβάτες σε όλες τις συνθήκες – από το πρώτο επίπεδο μέχρι το επαγγελματικό.

Η εταιρία Chronosystems, θα καλύψει την χρονομέτρηση του αγώνα – σκεφτήκαμε ότι ακόμη και 1 αναβάτhς να μας κάνει την τιμή να έρθει θα πρέπει α) να έχουμε ακριβή δεδομένα για τη πίστα και β) ο αγώνας να είναι οργανωτικά άρτιος. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται απλή η κατασκευή αλλά το γεγονός και μόνο ότι οι ράμπες θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν για να ξαναχρησιμοποιηθούν είτε σε αγώνες είτε ως bike park κάποια Σαββατοκύριακα είναι μία τεράστια απαίτηση. Αν δεν έρθουν λοιπόν οι αναβάτες στο πρώτο αγώνα μας, που θα είναι μία γιορτή για την πόλη μας γιατί μέσα από το SDT Project θα αλλάξει προς το καλύτερο, η Chronosystems και ο φίλος μου ο Σίμος θα χρονομετρήσει το στήσιμο και το ξεστήσιμο κάθε ράμπας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε την ιστοσελίδα http://sdt.e-hellas.org – Εκεί υπάρχουν όλες οι πληροφορίες, οι φόρμες, τα πακέτα κλπ.

Πηγή: go2syros.gr

Check Also

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (15/4)

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (15/4) Δείτε αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων. Αναλυτικά: …