«ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ»

Η Αναστασία Φουτσιτζίδoυ ήρθε στην Πάτρα για σπουδές, άλλα η πόλη την κέρδισε και έτσι συνέχισε την προσπάθειά της να

κάνει πρωταθλητισμό εδώ.

Η πρωταθλήτρια της Ολυμπιάδας Πατρών μιλά στο thebest.gr

Η Συριανή αθλήτρια έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας σε ύψος, μήκος και τριπλούν. Η ίδια είναι πραγματική αγωνίστρια και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί αυτό να το μεταδώσει στους μικρότερους σε ηλικία αθλητές της.

Σε μία εποχή δύσκολη για να κάνει πρωταθλητισμό, η αθλήτρια πλέον της Ολυμπιάδας Πατρών, Αναστασία Φουτσιτζίδου, μας μεταφέρει την αγάπη της για τον κλασικό αθλητισμό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχει 18 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα και μάλιστα σε διαφορετικά αθλήματα, μία Μεσογειάδα και ήταν 22η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τον στίβο;

Ξεκίνησα με τον κλασικό αθλητισμό πριν 17 χρόνια, από την πρώτη δημοτικού, όπου σε μορφή παιχνιδιού κάναμε διάφορα αθλήματα. Μου άρεσε πολύ και δεν ένιωσα την ανάγκη να πάω ποτέ σε ομαδικό άθλημα.

Στην πέμπτη Δημοτικού, άρχισα να αγωνίζομαι σαν αθλήτρια του ύψους και όταν πήγα στο γυμνάσιο κατέκτησα το πρώτο μου μετάλλιο, αργότερα άρχισα να είμαι γρήγορη κάνοντας μήκος και μετά τριπλούν.

Τώρα κάνω πιο πολύ τριπλούν, αλλά επειδή θέλω να βοηθώ τον σύλλογο μου, αγωνίζομαι και στα δύο. Την πρώτη φορά στο τριπλούν έπιασα το όριο για παγκόσμιο και το αγάπησα πολύ, μετά πήγα μεσογειακούς.

Από την Σύρο ήρθες στην Πάτρα;

Μέχρι τα 18 ήμουν στη Σύρο, αλλά οι συνθήκες ήταν τριτοκοσμικές θα έλεγα, εκεί δεν είχαμε γήπεδο καν. Είναι ένα γήπεδο σαν χωράφι, με πολλές βρομιές, αλλά συνεχίζαμε γιατί αγαπούσαμε και αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

Στη συνέχεια έκανα μία μικρή μετάβαση στην Αθήνα (σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία), εκεί προπονήθηκα σε ένα άλλο στάδιο και ανέβηκα επίπεδο. Μετά ήρθα στην Πάτρα για σπουδές που δεν ευδοκίμησαν, αλλά τελικά έμεινα.

Είναι ωραίες οι εγκαταστάσεις και ο καιρός στην Πάτρα είναι καλός. Είναι ωραία πόλη, αν και υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στις εγκαταστάσεις και στην οργάνωση του γηπέδου που δεν κάνουν εύκολη τη ζωή μας, αλλά σε σχέση με αυτά που έχω αντιμετωπίσει δεν είναι τίποτα.

Είναι εύκολο να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό στην Ελλάδα;

Για να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό θα πρέπει να έχει οικονομική αυτονομία ή να βοηθούν οι γονείς ή να έχει κάποιον χορηγό, αλλιώς είναι ακατόρθωτο. Είμαι για παράδειγμα πέντε με έξι ώρες την ημέρα στο γήπεδο και δεν πληρώνομαι από κάπου, αλλά είμαι τυχερή γιατί με στηρίζουν οι γονείς μου και έχω χορηγό.

Δουλεύω σε ακαδημίες στίβου με μικρά παιδιά, αλλά αυτή η δουλειά δεν είναι για να ζεις.

Πόσο σε έχει βοηθήσει ο χορηγός σου;

Ο χορηγός μου είναι από την Σύρο, είναι τα οπτικά Σταύρος Κοής και με έχει βοηθήσει σημαντικά και σε εξοπλισμό, αλλά και σε πάρα πολλά, άλλα που χρειάζομαι και τον ευχαριστώ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου;

Η Ολυμπιάδα είναι το μεγαλύτερο όνειρο για κάθε αθλητή. Κάθε χρονιά όμως εύχομαι να έχω την υγεία μου, βάζοντας στόχους που να μπορώ να πετύχω.

Σε στεναχωρεί ότι αν και πρωταθλήτρια Ελλάδας, δεν είσαι τόσο αναγνωρίσιμη, όπως θα ήταν ένας αθλητής ομαδικού αγωνίσματος μικρότερης κατηγορίας;

Όταν είσαι σε μία παρέα σίγουρα σε θαυμάζουν, όταν λες ότι είσαι πρωταθλήτρια Ελλάδας, αλλά το θέμα δεν είναι ο κόσμος, αλλά το να υπάρχει αναγνώριση και βοήθεια από την πολιτεία.

Eίσαι από τις όμορφες αθλήτριες. Έχεις νιώσει ποτέ αδιάκριτα βλέμματα πάνω σου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα;

Γενικότερα δεν αφήνω να γίνει κάτι τέτοιο ή δεν το καταλαβαίνω, γιατί είμαι συγκεντρωμένη στον αγώνα. Αλλά σίγουρα έχω ακούσει και κολακευτικά, αλλά και προσβλητικά σχόλια. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις κοπέλες.

Η Ελλάδα έχει παράδοση σε αθλήτριες μήκους και τριπλούν, νιώθεις ότι μπορείς να την συνεχίσεις;

Σίγουρα υπάρχουν αθλήτριες που έχουν πάει σε ολυμπιακούς αγώνες και έχουν διακρίσεις, αλλά και οι νεότερες είναι σε υψηλό επίπεδο.

Από εκεί και πέρα το ότι σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα αγωνίζομαι με αθλήτριες ολυμπιακών αγώνων και μεγάλων διοργανώσεων αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τη νίκη.

Τι μπορεί να σε επηρεάσει σε έναν αγώνα;

Το κορμί μου, αν αισθανθώ κάποια ενόχληση, αλλά στην ώρα του αγώνα λέω ότι είμαι καλά και προσπαθώ για το καλύτερο. Δεν επηρεάζομαι εύκολα, έχω κάνει ρεκόρ υπό δύσκολες συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, όμως αν έχω κάνει δύο άκυρα αγχώνομαι και χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου, αλλά προσπαθώ να αγωνισθώ. Στον στίβο προπονείσαι δέκα μήνες για μία μέρα, αν δεν είσαι καλά αυτή τη μέρα δεν είναι και ότι καλύτερο για παράδειγμα.

Είχες ένα σοβαρό τραυματισμό πριν μερικά χρόνια, πόσο εύκολο ήταν να επανέλθεις;

Μετά το παγκόσμιο ήταν σαν να ήρθαν τα πάνω κάτω, χτύπησα στην Γυμναστική Ακαδημία και αναγκάστηκα να μείνω 2,5 χρόνια εκτός.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ήξεραν τι έχω, έκανα ένα χειρουργείο το οποίο δεν χρειαζόταν και τελικά πήγα στην Γερμανία στο γιατρό του Μπολτ και μέσα σε μία εβδομάδα ξαναμπήκα κάνοντας μάλιστα και ατομικό ρεκόρ.

Ένιωσες πιο δυνατή μετά από αυτή τη διαδικασία;

Πάρα πολύ, στον πρώτο αγώνα μετά τον τραυματισμό μου μπήκα τόσο χαλαρή και ήρεμη, που δεν το πίστευε κανείς ότι 2.5 χρόνια μετά κατάφερα να ξαναβρεθώ σε αγωνιστική κατάσταση.

Ποια είναι η σχέση σου με τον προπονητή σου;

Ο προπονητής είναι ο Θανάσης Τσούκος, που είναι εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Παρόλο που ο προπονητής μου είναι στην Αθήνα και εγώ στην Πάτρα, συνεργαζόμαστε άψογα και βοηθά σημαντικά στην εξέλιξη μου.

Η νεαρή πρωταθλήτρια της Ολυμπιάδας μοιράστηκε την προπόνησή της με τον φωτογράφο του thebest.gr Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο. (Περισσότερες φωτογραφίες εδω)

Πηγή: thebest.gr

Check Also

Δρομείς Σύρου: Έτρεξε 24 ώρες διανύοντας 192 χιλιόμετρα ο Δημήτρης Μπάιλας

Δρομείς Σύρου: Έτρεξε 24 ώρες διανύοντας 192 χιλιόμετρα ο Δημήτρης Μπάιλας στο Atromitos Ultra που …