Home / ΣΤΙΒΟΣ / Τα παιδιά, οι δρομείς, το στάδιο και το ….πεντάστερο (66 φωτό)

Τα παιδιά, οι δρομείς, το στάδιο και το ….πεντάστερο (66 φωτό)

Τα παιδιά, οι δρομείς, το στάδιο και το ….πεντάστερο (66 φωτό)…

Του Αντώνη Σολάρη

Κάθε φορά που διοργανώνεται ένας αγώνας τρεξίματος στην Ερμούπολη ή στα χωριά προσελκύει νέους δρομείς κάθε ηλικίας. Οι έλλειψη χώρου άθλησης για όσους αγαπούν και θέλουν να ασχοληθούν με τον Κλασσικό Αθλητισμό τους υποχρεώνει να βγαίνουν στους δρόμους. Πριν μερικούς μήνες από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης διέρρευσε η πληροφορία ότι θα γίνει ολική ανακατασκευή του Γυμναστηρίου στα Πευκάκια. και του γήπεδου ποδοσφαίρου της ΕΠΣ  (μέχρι για σκέπαστρο ακούσαμε).

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος αθλητισμού Γουλιέλμος Πρίντεζης στην συνένετευξη του στο Sportcyclades 24  είπε στον Βαγγέλη Μαραγκό ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα έργα. Νομίζω ότι με το να βάζουμε χρήματα σε γηρασμένες και ξεπερασμένες εγκαταστάσεις, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ρίχνουμε νερό (χρήματα) σε άδειο βαρέλι. Κακά τα ψέμματα  το Γυμναστήριο στα Πευκάκια και με την επανακατασκευή του δεν θα γίνει ποτέ σύγχρονο στάδιο και το «ρετουσάρισμα» του γηπέδου της ΕΠΣ δεν θα λύσει τα προβλήματά του. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχρηζε κάποιων βελτιώσεων για να συμμετάσχει η ομάδα του Α.Ο Σύρου στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής, αυτό όμως σε καμμιά περίπτωση δεν κάλυπτε την ανάγκη για την κατασκευή Σταδίου που είναι χρόνιο αίτημα όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικότερα.

Ανεξάρτητα λοιπόν αν βελτιώσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μας,  θα πρέπει στο πίσω μέρος του μυαλού μας να υπάρχει και η οριστική λύση του προβλήματος  που  βρίσκεται μπροστά μας και είναι εφικτή και συμφέρουσα.  Τώρα που γίνονται μελέτες για την αξιοποίηση του στρατοπέδου,  ένα κομμάτι που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν ο Άρης και η Ελλάς  για ποδοσφαιρικό γήπεδο,  να ενωθεί με το σημερινό γήπεδο ποδοσφαίρου. Έτσι λοιπόν κάνοντας το μήκος του σημερινού γηπέδου πλάτος, θα δημιουργηθεί επαρκής χώρος για την δημιουργία του νέου σταδίου της Σύρου. Μοναδική σοβαρή αλλαγή είναι η κατάργηση του τμήματος της οδού «Ιωάννη Σολάρη» από την γωνία του Στρατοπέδου μέχρι και την Πύλη του Στρατοπέδου και την δημιουργία δρόμου που θα περνά μέσα στον υπό αξιοποίηση  χώρο.

Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει καλύτερη λύση γιατί εξυπηρετεί τον Κλασσικό αθλητισμό, τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα,  τις ανάγκες των φοιτητών  και  θα μπορεί να διοργανώνει αγώνες υψηλότερου επιπέδου,  αφού το Γυμναστήριο στα Πευκάκια άντε και  «τιμής ένεκεν»  να αναλάβει κάποιους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες.

Παλαιότερα έγραφα ότι το νησί μας βασανίζεται από μέτριες λύσεις. Είτε από βιασύνη είτε απο προχειρότητα, είτε για να  προλαβαίναμε να κάνουμε τα εγκαίνεια πριν από εκλογές,  δημιουργήσαμε μέτριες υποδομές που με την πάροδο των χρόνων αποδείχτηκαν ανεπαρκείς (βλέπε αεροδρόμιο). Είναι ευκαιρία τώρα να κάνουμε κάτι άριστο για τον αθλητισμό και το νησί.

Σαν πρωτεύουσα των Κυκλάδων διακαιούται και πρέπει να έχει ένα στάδιο. Έχω κατ΄επανάληψη εκφραστεί θετικά για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλα τα Κυκλαδονήσια και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους. Άλλωστε ο αγωνιστικός αθλητισμός σήμερα στηρίζεται στους χορηγούς, στους παράγοντες και στους γονείς που πληρώνουν την κρατική ανεπάρκεια και σε κάθε επιτυχία εμφανίζονται οι υπουργοί και οι βουλευτές για να πάρουν μερίδιο από κάτι που δεν δικαιούνται.   Ας αναλάβει λοιπόν την υποχρέωση η Πολιτεία να δημιουργεί σωστές εγκαταστάσεις που από το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ας προβλεφθεί η δημιουργία του Σταδίου και η δέσμευση του χώρου έτσι ώστε να υπάρξει η προοπτική της σταδιακής μελλοντικής κατασκευής του.  Άλλωστε κανένα περιφερειακό στάδιο σε όλες τις  Ελληνικές πόλεις  δεν κατασκευάστηκε με μια εργολαβία. Ανάλογα με τις ανάγκες πρόσθεταν και κάτι, με μοναδική εξαίρεση τα Ολυμπιακά γήπεδα στην Θεσσαλία, την Κρήτη και την Αχαΐα που κόστισαν ένα κάρο χρήματα και δεν τα χρησιμοποιεί κανένα σωματείο. Πεταμένα λεφτά όπως τόσες και τόσες εγκαταστάσεις που ρημάζουν.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι αντί να σχεδιάζουμε πεντάστερο ξενοδοχείο δίπλα στο Πανεπιστήμιο που κατά την γνώμη μου δεν θα συγκεντρώσει  κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον και μετά θα είναι δύσκολο να αλλάξουμε την χρήση και τα σχέδια,  είναι προτιμότερο να εξασφαλίσουμε κίνητρα σε ιδιώτες αξιοποίησης των Νεοκλασσικών κτιρίων της Ερμούπολης που τώρα καταρρέουν κάτω από το βάρος του χρόνου και της εγκατάλειψης,   να δώσουμε τον  χώρο που περιγράφω παραπάνω για την δημιουργία του σταδίου και ταυτόχρονα να μεταφέρουμε σε ενιαίο κτίριο του Στρατοπέδου τις διάσπαρτες σήμερα υπηρεσίες,  μειώνοντας το συγκοινωνιακό φορτίο της Ερμούπολης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε γι΄ αυτά τα παιδιά τους αυριανούς πολίτες, που παρουσιάζω σήμερα στο τελευταίο ΦΩΤΟ άλμπουμ από το Vari Run 2018 και σε τόσα άλλα που εν έτει 2018, θέλουν να σχοληθούν με τον αθλητισμό και δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχει χώρος.-

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Check Also

Ο Αλέξανδρος Μπόλιας στην αφίσα του Μαραθωνίου του Ντίσελντορφ 2019

Ο Αλέξανδρος Μπόλιας στην αφίσα του Μαραθωνίου του Ντίσελντορφ 2019 Του: Αντώνη Σολάρη Ο Συριανός …