ΤΟΥ: ΜΑΚΗ ΠΡΙΝΤΕΖΗ
ΜΙΝΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ…
Η Ελλάς Σύρου αποτέλεσε μια από τις ιστορικότερες ομάδες στο νησί της Σύρου. Ξεκίνησε με την ονομασία Αθλητικός Προοδευτικός Όμιλος “Ελλάς” Σύρου (ΑΠΟ “Ελλάς) το 1929 και αναγνωρίστηκε ως επίσημο σωματείο από την ΕΠΟ το 1946 με το όνομα Προοδευτικός Σύνδεσμος Φιλάθλων “Ελλάς” (αναφέρεται και ως “ΑΕ Ελλάς”). Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα επαρχιακά σωματεία της δεκαετίας του 50΄, κάτι που μαρτυρά το δημοψήφισμα της ιστορικής αθλητικής εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» (λίγα χρόνια αργότερα), μέσα από το οποίο η Συριανή ομάδα ψηφίστηκε το 6ο συμπαθέστερο επαρχιακό αθλητικό σωματείο της Ελλάδας, με 311 ψήφους και αφήνοντας πίσω της ιστορικές ομάδες όπως οι ΟΦΗ, Απόλλων Καλαμαρίας, Παναιτωλικός και Παναιγιάλειος…
***Στην συγκεκριμένη ψηφοφορία τις πρώτες θέσεις είχαν πάρει κατά σειρά οι: Παναχαϊκή, Διαγόρας Ρόδου, Α.Ε. Καβάλας, Νίκη Βόλου και Ολυμπιακός Βόλου.
Η ΕΛΛΑΣ είχε τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και στίβου, αλλά αυτά που έγραψαν ιστορία ήταν τα ποδοσφαιρικά τμήματα ανδρών και γυναικών. Η ανδρική ομάδα αγωνίστηκε 3 φορές στο πρωτάθλημα της Δ Εθνικής, ενώ η αντίστοιχη γυναικεία έχει παίξει και στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής!!!
Ο Προοδευτικός Σύνδεσμος Φιλάθλων “Ελλάς” Σύρου (ΠΣΦ Ελλάς) ιδρύθηκε το 1929 ως ποδοσφαιρικό σωματείο και το 1938 ως επίσημος σύλλογος από το Πρωτοδικείο με ιδρυτικό Δ.Σ. τους: Λεονταρίτη, Φλυτζάνη, Κορρέ, Ρουσονέλλο, Μουχτόπουλο.
Το Νοέμβριο του 1946 έγινε δεκτό το αίτημα στην ΕΠΟ, εντάχθηκε και αναγνωρίστηκε ως επίσημο σωματείο, χωρίς όμως να ενταχθεί σε κάποια τοπική ένωση.
Έτσι, η Ελλάς βρέθηκε εκτός επίσημων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων εκείνη την εποχή. Η μοναδική επίσημη διοργάνωση που μετείχε ήταν το Κύπελλο Ελλάδος.
Κατά τα άλλα έδινε μόνο φιλικά ματς, μόνη της ή με ενίσχυση ως “Μικτή Σύρου” με αντιπάλους διάφορες ομάδες του κέντρου που προσκαλούσε στο νησί, καθώς και με κλιμάκια της Εθνικής Ενόπλων. Επίσης, διοργάνωνε φιλικά τουρνουά, καλύπτοντας τα έξοδα φιλοξενίας των αντιπάλων. Επειδή δεν υπήρχε κοινόχρηστο γήπεδο, αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί το γήπεδο της Στρατιωτικής Σχολής Εφέδρων, με αντίτιμο το 10% των εισπράξεων, γεγονός που καθιστούσε ασύμφορη την πρόσκληση συλλόγων και ανάγκασε τους διοικούντες να ζητήσουν το 1947 από το Υπουργείο Στρατιωτικών να τους παραχωρείται το γήπεδο δωρεάν.
Ωστόσο, η κατάσταση αντί να βελτιωθεί χειροτέρευσε, μιας και κάποιες φορές δεν δινόταν καθόλου το γήπεδο, όπως στις 26 Οκτωβρίου 1949 όταν ματαιώθηκε ο επίσημος αγώνας Κυπέλλου Ελλάδος με τον Έσπερο Καλλιθέας, επειδή ο διοικητής δεν το επέτρεψε τη χρήση του γηπέδου. Για το θέμα υπάρχουν συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας και τα επόμενα χρόνια από τον αντιπρόσωπο του Π.Σ.Φ. “Ελλάς” στην ΕΠΟ, Κων. Τζίτζη.
Την 5ετία 1946-51 η Ελλάς Σύρου φιλοξένησε στην Σύρο μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες εκείνης της εποχής όπως οι Ολυμπιακός (2-5), Πανιώνιος (2-3), Παναθηναϊκός (0-2) και Αθηναϊκός (1-0), ενώ έκανε και μεγάλες νίκες με αντιπάλους τους Πανναυπλιακό (1-0) και Χαλκηδών (2-0)….
Μεγάλη ποδοσφαιρική κόντρα εκείνης της εποχής υπήρχε με τον Άρη Σύρου στα τοπικά ντέρμπι που έπαιρναν «φωτιά» και υπήρχε φανατική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο ομάδων.
Στο παιχνίδι για τη σεζόν 1958-59 τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα, ενώ η Ελλάς προηγείτο με 2-1, ο διαιτητής να διακόψει τον αγώνα στο 22΄ της παράτασης εις βάρος του Άρη, όταν του επιτέθηκε ο παίκτης του Άρη Γαλαίος.
Το 1968 η δικτατορία επέβαλε τη συγχώνευση της “Ελλάδος” με τον Άρη Σύρου, από την οποία δημιουργήθηκε ο Α.Ο. Σύρου. Το αντάλλαγμα ήταν η ένταξη του νέου συλλόγου στην Ε.Π.Σ. Πειραιώς, όπου ανέβηκε αμέσως τις κατηγορίες και έφτασε στη Β΄ Εθνική.
Μετά την πτώση της χούντας η “Ελλάς” επανιδρύθηκε υπό τον τίτλο “ΑΠΟ Ελλάς” και από το 1980 που συστάθηκε η Ε.Π.Σ. Κυκλάδων, μετέχει στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΚ έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το πρωτάθλημα και δυο φορές το κύπελλο Κυκλάδων. Το 1991 ως πρωταθλητής Κυκλάδων μετείχε για πρώτη φορά στη Δ΄ Εθνική. Στη Δ΄ Εθνική έλαβε μέρος άλλες δύο σεζόν.
Τίτλοι-Διακρίσεις
Πρωταθλητής Κυκλάδων (4): 1987, 1991, 1995, 2007
Κυπελλούχος Κυκλάδων (2): 1983, 1996
Φιναλίστ Κυπέλλου Κυκλάδων (2): 1991, 2007
Στη Δ΄ Εθνική
1991-92 (2ος όμιλος): 14η θέση/17 ομ., 24 β., 33-71 γκολ
1995-96 (1ος όμιλος): 15η θέση/18 ομ., 19 β., 32-80 γκολ, τιμ. -6 β.
2007-08 (8ος όμιλος): 14η θέση/14 ομ., 9 β., 24-65 γκολ, τιμ. -3 β.
Τμήμα Ποδοσφαίρου γυναικών
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με αρχές της δεκαετίας ’90, η Ελλάς διατηρούσε επιτυχημένη ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου, η οποία μετείχε στο Πρωτάθλημα Ελλάδας ποδοσφαίρου γυναικών. Τη σεζόν 1990-91 αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική κατηγορία.
Α΄ Εθνική (Νότιος όμιλος)
1990-91: 11η θέση/12 ομάδες, 5 β. (26-50 γκολ).
Στη σύγχρονη ιστορία της ΕΛΛΑΣ (2000+) ανέλαβαν την ηγεσία της ομάδας ο νυν αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λεονταρίτης μαζί με το γνωστό Γιατρό Αντώνη Ρούσσο (αντιπρόεδρο Φοίνικα), όπου μαζί έριξαν μεγάλη βαρύτητα στα παιδοεφηβικά τμήματα όπου συνοδεύτηκαν με πολλές διακρίσεις. Με μεγάλη προσπάθεια ακολούθησε η άνοδος της ανδρικής ομάδας αρχικά στο Α τοπικό και στη συνέχεια στο πρωτάθλημα της Δ Εθνικής.
Η ομάδα είχε την ατυχία εκείνη την εποχή να τοποθετηθεί σε έναν από τους δυσκολότερους ομίλους, αυτόν της Αθήνας, όπου μετείχαν μεγάλες ομάδες όπως οι Απόλλων Σμύρνης (1-1 στη Σύρο), ο Αθηναϊκός (νίκη 3-0 στη Σύρο), η Δόξα Βύρωνα, η Αγία Παρασκευή, η Καλλονή και το Μοσχάτο. Έτσι, ήταν πολύ δύσκολο να επέλθει η παραμονή. Αυτή ήταν και η πρώτη χρονιά που η ομάδα στηρίχθηκε σε Συριανά παιδιά, έχοντας προπονητή τον Γιώργο Σκαρτάδο…
Ο κόσμος είχε αγκαλιάσει πολύ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, και χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στα παιχνίδια με Αθηναϊκό και Πανναξιακό υπήρχε κόσμος που έμεινε εκτός γηπέδου.
Μετά τον υποβιβασμό της ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα, το συμβούλιο της ομάδας έστειλε αίτημα σε όλα τα (τότε) σωματεία της Σύρου για ένωση και δημιουργία μιας δυνατής ομάδας που θα μπορούσε να σταθεί επάξια στο πρωτάθλημα της Δ Εθνικής. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, με τον Γιώργο Λεονταρίτη (λόγο φόρτου εργασίας) να παραδίδει τα «κλειδιά» στη διάθεση διοικητικού συμβουλίου, που αμέσως μετά αποφάσισε να αποσυρθεί η ομάδα, φοβούμενοι τυχόν ένωση με 1 ομάδα (για να πάρει τους παίκτες), πράγμα που θα ήταν οδυνηρό για το σύλλογο καθώς θα χανόταν το ιστορικό όνομα ΕΛΛΑΣ..
Αξίζει να σημειωθεί πως τα καταστατικά της ομάδας είναι όλα μαζεμένα και «καθαρά», χωρίς να υπάρχει χρέος ή κάποια εκκρεμότητα.
Όπως καταλαβαίνετε, η επανίδρυση της ΕΛΛΑΣ είναι πλέον πολύ εύκολη αν υπάρχει θέληση και διάθεση από τους παράγοντες του νησιού. Πολύ περισσότερο τώρα, που το νησί μας είναι το μοναδικό που έχει 6 ποδοσφαιρικές ακαδημίες και επιβάλλεται μια 4η ομάδα που θα ανοίξει τις ποδοσφαιρικές «πόρτες» στα μικρά παιδιά.
Σε γενικές γραμμές, η ΕΛΛΑΣ Σύρου κρατούσε πάντα την παράδοση του Ελληνικού αθλητικού πνεύματος. Όπως αναφέρουν και οι παλαιότεροι, η ομάδα δεν έδινε σημασία στο αποτέλεσμα, αλλά στόχος ήταν η ικανοποίηση του φίλαθλου, δίνοντας βαρύτητα στο ήθος και στην αθλητική τέχνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι πρώτες κουβέντες έχουν είδη γίνει ανάμεσα σε παράγοντες του νησιού που επιθυμούν την επανίδρυση του συλλόγου. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και αν επέλθει συμφωνία τότε η μεγάλη πλέον επιστροφή θα είναι «γεγονός».