Άρση lockdown: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, αλλαγές στα SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας

Άρση lockdown: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, αλλαγές στα SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το επόμενο στάδιο της άρσης του lockdown με τους Βασίλη Κικίλια και Άκη Σκέρτσο να ανακοινώνουν τις αλλαγές στη μετακίνηση εκτός νομού την χρήση των SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Λίγες ώρες απέμειναν για το σημαντικότερο μέχρι σήμερα βήμα στην άρση του lockdown καθώς στις 6 το απόγευμα Βασίλης Κικίλιας και Άκης Σκέρτσος ανακοινώνουν τις αλλαγές σε μέτρα όπως η μετακίνηση εκτός νομού, η χρήση των SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη το σχέδιο για τον τουρισμό ενόψει της «πρεμιέρας» της 15ης Μαΐου που θα ανακοινώσει ο Χάρης Θεοχάρης.

Φυσικά των τελικών ανακοινώσεων θα προηγηθεί η συνεδρίαση των ειδικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας η οποία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι.

Όσον αφορά τη μετακίνηση εκτός νομού αναμένεται να υπάρξουν δύο διαφορετικές κατηγορίες:

Η πρώτη αφορά όσους θέλουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο στην ηπειρωτική Ελλάδα με τις πληροφορίες να θέλουν να υπάρχει σύσταση για διενέργεια μοριακού ελέγχου ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού

Η δεύτερη αφορά όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε νησί και οι οποίοι, βάσει των πληροφοριών, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν PCR 72 ωρών ή αρνητικό self test πριν το ταξίδι ενώ όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ταξιδεύουν ελεύθερα.
Ένα βήμα πιο κοντά, όπως έχουν δείξει κυβερνητικά στελέχη (Άδωνις Γεωργιάδης και Παναγιώτης Σταμπουλίδης) είναι και η κατάργηση των SMS στο 13033 και 13032 για το λιανεμπόριο.

Με την εξέλιξη αυτή θα σταματήσει να ισχύει και το click inside αλλά και το click away ώστε οι καταναλωτές να κάνουν ελεύθερα τις αγορές τους μολονότι θα παραμείνει ο περιορισμός για τον αριθμό των ατόμων μέσα στα εμπορικά καταστήματα.

Σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αυτό αναμένεται να ξεκινά τα μεσάνυχτα ή και μισή ώρα αργότερα συμπαρασύροντας έτσι και τη λειτουργία της εστίασης, η οποία θα παραμένει ανοιχτή ένα τέταρτο πριν την έναρξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Το σχέδιο για τον τουρισμό

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αναρτάται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε εν συνεχεία οι αρχές να αποφασίζουν τη διενέργεια ή όχι rapid test.

Ο χάρτης των ανοιγμάτων έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν:

  • ο τουρισμός
  • οι υπερτοπικές μετακινήσεις
  • τα μουσεία

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν:

  • παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • εργαστήρια ΙΕΚ και κολλέγια
  • σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
  • ωδεία

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 28 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θέατρα και επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθιστούς, με ποσοστό πληρότητας 50%.

Πηγή :
newsbomb.gr

Check Also

Πανελλήνιο σοκ: Η αστυνομία δείχνει τον σύζυγο ως δολοφόνο της Καρολάιν 

Πανελλήνιο σοκ: Η αστυνομία δείχνει τον σύζυγο ως δολοφόνο της Καρολάιν Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις …