Αγώνες δρόμου: Οι νέοι κανόνες – Μάσκες αντισηπτικά και όριο συμμετοχών
Τους νέου κανόνες για τους αγώνες δρόμου και βουνού, ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ. Περιλαμβάνονται σύστασεις για χρήση προστατευτικής μάσκας μέχρι την εκκίνηση, ειδική σήμανση στο οδόστρωμα για τους δρομείς ώστε να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου, όπως και ονομαστική τοποθέτησή τους σε κάθε σειρά για λόγους πιθανής ιχνηλάτησης εάν υπάρξει κρούσμα.
Το σχετικό πρωτόκολλο του ΣΕΓΑΣ, της ομοσπονδίας στίβου της χώρας, για αγώνες δρόμου εκτός σταδίου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σε αυτό καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά αγώνα στους 5.000 δρομείς.
Στους περισσότερους αγώνες που διεξάγονται στην Ελλάδα, το όριο δεν δημιουργεί προβλήματα, εκτός από τον μεγάλο Μαραθώνιο της Αθήνας.
Το πρωτόκολλο διεξαγωγής που έχει γίνει δεκτό προβλέπει ότι οι δρομείς θα κατανέμονται σε μπλοκ των 500 ατόμων, σε ζώνες έκτασης τουλάχιστον 1.000 τετραγωνικών μέτρων πριν από την εκκίνηση. Η τοποθέτησή τους σε κάθε σειρά θα γίνεται ονομαστικά, ενώ δεν θα υπάρχει κοινό σήμα εκκίνησης για όλους. Θα ξεκινάει κάθε σειρά ξεχωριστά, αφού όσοι δρομείς προηγούνται θα έχουν ήδη διανύσει απόσταση 6-8 μέτρων. Η κατάταξη των δρομέων θα γίνεται βάσει του καθαρού χρόνου, όπως αυτός θα προκύπτει από το ειδικό τσιπάκι που έχουν στον αριθμό συμμετοχής.
Μόνο οι αθλητές του πανελληνίου πρωταθλήματος θα λάβουν ταυτόχρονη εκκίνηση, εφόσον έχουν προσκομίσει βεβαίωση γιατρού (τουλάχιστον δύο ημερών πριν από τον αγώνα) ότι δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου COVID-19. Μία από τις σκέψεις, η οποία τελικά δεν υιοθετήθηκε, ήταν να γίνουν τεστ σε όλους τους αθλητές του πανελλήνιου πρωταθλήματος πριν από τον αγώνα.
Στους δρομείς συνιστάται να φορούν μάσκα μέχρι την εκκίνηση, την οποία μετά θα μπορούν να απορρίπτουν. Οι τσάντες με τον ρουχισμό τους θα ψεκάζονται με απολυμαντικό διάλυμα μόλις παραλαμβάνονται από τους εθελοντές του αγώνα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, συνιστάται στους δρομείς ακόμη και όσο τρέχουν να κρατούν μεταξύ τους αποστάσεις 1,5 μέτρου, κάτι όμως εξαιρετικά δύσκολα δεδομένης της φύσης του αγωνίσματος.
Πέρα από αθλητικό γεγονός, ο Μαραθώνιος έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για την Αθήνα. Βάσει των περυσινών στοιχείων εκτιμάται ότι μέσα σε ένα πενθήμερο κινήθηκαν στην πόλη ποσά της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ από τους δρομείς και τους συνοδούς τους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αρχαιολογικούς χώρους και εμπορικά καταστήματα. Φέτος, λόγω των περιορισμών, το οικονομικό αποτύπωμα της διοργάνωσης αναμένεται να είναι συρρικνωμένο.
Στους αγώνες βουνού, τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο εύκολα, αφού οι συμμετοχές σε κανέναν αγώνα δεν πλησιάζουν το όριο που έχει τεθεί, ενώ σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει συνωστισμός στο μονοπάτια.