«Αθλητικά έχουμε μείνει πίσω στο νησί»

«Αθλητικά έχουμε μείνει πίσω στο νησί»

Είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον υγρό στίβο. Έχοντας αρκετές δεκαετίες στις πλάτες του και έχοντας υπηρετήσει το Ν.Ο. Σύρου με μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία χρόνια «άλλαξε στρατόπεδο» και βρίσκεται στον Αίαντα Σύρου που στο συγκεκριμένο άθλημα βαδίζει από το καλό στο καλύτερο.

Πρόκειται για τον έφορο κολύμβησης του Άγιαξ Δημήτρη Γρυπάρη, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα o Λόγος των Κυκλάδων για το επίπεδο του αθλήματος, τις αθλητικές υποδομές και τις διοργανώσεις που προγραμματίζονται για το μέλλον.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο υγρός στίβος στις Κυκλάδες;

«Στις Κυκλάδες, αν μιλάμε για υγρό στίβο, κολύμβηση και πόλο, πιστεύω πως δεν είμαστε σε καλή κατάσταση. Ειδικά στο κολύμπι, αν εξαιρέσουμε τις επιτυχίες που είχαν οι ομάδες του ΝΑΪΑ Πάρου και του Άγιαξ Σύρου στο περιφερειακό πρωτάθλημα κολύμβησης, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο Ναυτικός Όμιλος δεν συμμετείχε σε αυτό το πρωτάθλημα καθόλου και το πόλο βρίσκεται στην Β΄ Εθνική, χωρίς κανέναν Συριανό αθλητή στην σύνθεση του. Αν δεν έχεις πισίνα, δεν μπορείς να κάνεις δουλειά και δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει και φέτος».

Οπότε, ούτε φέτος βλέπετε να λειτουργεί το κολυμβητήριο;

«Δεν το ξέρω. Περιμένουμε να μας πούνε. Βέβαια εμείς προγραμματίζουμε τις προσεχείς ημέρες να κάνουμε μια επιστολή ως Αίαντας Σύρου, να μας πουν τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος. Αν θα το λειτουργήσει, πόσο θα το λειτουργήσει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θέλει και κάποιες αδειοδοτήσεις για να κολυμπήσεις ακόμη και σε συγκεκριμένο μέρος στη θάλασσα. Δεν πας έτσι χωρίς άδεια κάποιου φορέα να κολυμπήσεις».

Η θάλασσα βοηθάει τα παιδιά; Είναι το ίδιο ένας αθλητής να κολυμπάει στη θάλασσα και το ίδιο σε ένα κολυμβητήριο;

«Όχι, δεν βοηθάει γιατί πρέπει να έχεις εγκαταστάσεις και στην θάλασσα. Εδώ στην Σύρο δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στη θάλασσα για να μπορέσεις να κολυμπήσεις σωστά».

Έχετε ανεβάσει το επίπεδο του Αίαντα Σύρου στην κολύμβηση με την εμπειρία και τις γνώσεις σας. Στοχεύετε μελλοντικά να κάνετε τμήμα πόλο;

«Αυτό δεν μπορώ να σας το πω από τώρα. Αν δεν ανοίξει η πισίνα, να δούμε πόσα παιδιά θα μαζευτούν και ποια κάνουν για το κολύμπι, ποια πρέπει να πάνε προς το τμήμα της υδατοσφαίρισης, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Αυτό δεν μπορώ να σας το πω από τώρα. Αν δεν λειτουργήσει η πισίνα, να δεις πόσα παιδιά έχεις ώστε να βγάλεις και τα έξοδα των προπονητών. Οι προπονητές δεν δουλεύουν τζάμπα. Έχουν το ωρομίσθιο τους, την ασφάλεια τους και όπως καταλαβαίνεται δεν είναι τα πράγματα απλά».

Γενικά στην Σύρο τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση ή μείωση παιδιών που ασχολούνται με τον υγρό στίβο;

«Εμείς πέρσι στον Αίαντα Σύρου στο τμήμα κολύμβησης είχαμε 50 παιδιά. Από εκμάθηση μέχρι παιδιά που πήγαν σε αγώνες στην Χαλκίδα. Με δυο προπονητές. Ο άλλος σύλλογος δεν είχε τίποτα. Απλά ο άλλος σύλλογος, απ’ ότι ξέρω, εκπροσωπήθηκε με τρεις βετεράνους αθλητές στο open water που έγινε στα «Άσπρα Σπίτια» Βοιωτίας. Δυο άνδρες και μια γυναίκα. Αυτά ξέρω. Τμήμα κολύμβησης δεν λειτούργησε. Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα προσπαθήσουν να το λειτουργήσουν για το καλό των παιδιών του νησιού μας. Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα σαν Αίαντας. Πρέπει να υπάρχει και άλλη μια ομάδα να ασχολείται».

Σαν νησιώτες δεν είναι πλήγμα να μην έχουμε ένα κολυμβητήριο που να λειτουργεί;

«Βέβαια είναι πλήγμα και όχι μόνο για εμάς. Και η Πάρος έπρεπε να είχε κολυμβητήριο και η Μήλος που έχει ομάδα έπρεπε να έχει κολυμβητήριο. Τώρα έχει φτιάξει ομάδα και η Σαντορίνη. Μη ξεχνάμε πως στους αγώνες στο περιφερειακό συλλόγων θάλασσας πήγαν μόνο τρεις ομάδες από την Πάρο και μία ομάδα από την Σύρο. ΝΑΪΑΣ Πάρου, Α.Ο Πάρου, Ν.Ο Πάρου και Αίαντας Σύρου. Η Μήλος δεν πήγε και δεν ξέρω για ποιους λόγους. Η Σαντορίνη είναι νεοσύστατη ομάδα και ας ελπίσουμε ότι φέτος θα λάβει μέρος σε αγώνες».

Φέτος, τι διοργανώσεις θα ετοιμάσετε;

«Προγραμματίζουμε φέτος να γίνει το 2ο Open Water Vikelas Cup. Τώρα αν θα γίνει στην Βάρη ή σε κάποιο άλλο σημείο δεν είμαστε έτοιμοι να σας πούμε. Είναι μια διοργάνωση που την κάνει ο Αίαντας Σύρου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι φέτος πιο ελεύθερα τα πράγματα από τον Covid και θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο μεγάλη διοργάνωση. Πέρσι είχαμε βάλει ένα πλαφόν όχι περισσότερους από 40 αθλητές. Φέτος θέλουμε να το βάλουμε να είναι περισσότεροι, αν δεν έχουμε πρόβλημα με τον κορωνοϊό.

Εμείς γενικά αυτό που θέλουμε είναι την βοήθεια του Δήμου. Να λειτουργήσει το κολυμβητήριο τουλάχιστον τρεις μήνες του καλοκαιριού… άντε και τον μισό Σεπτέμβριο που είναι ο μήνας των αγώνων του Περιφερειακού Πρωταθλήματος. Να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Δεν το συζητάω.. Έχουμε παιδιά που έχουν ταλέντο και πάνε χαμένα. Αθλητικά έχουμε μείνει πίσω στο νησί λόγω των εγκαταστάσεων. Γενικά δεν είμαστε στα «χάι» μας σαν Σύρο. Αν εξαιρέσεις το γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων στο ποδόσφαιρο που είναι μια από τις εγκαταστάσεις που λειτουργεί σωστά και την Β΄ σάλα που παίζει ο Φοίνικας. Αυτά είναι. Όλα τα άλλα έχουν προβλήματα που σίγουρα θέλουν την επίλυση τους. Πιστεύω ότι ο Δήμος θα φροντίσει να τα επιλύσει και να τα παραδώσει γρήγορα στους αθλούμενους.

Σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι βοηθάει και η Περιφέρεια. Ξεκίνησε στον Πάγο ένα δεύτερο γήπεδο, ξεκίνησε το προπονητήριο στην Βάρη. Χρειαζότανε. Ας ελπίσουμε το ίδιο να γίνει κάποια στιγμή και στα Πευκάκια.

Επίσης, κάποια στιγμή η Σύρος θα πρέπει να αποκτήσει το στάδιο της το οποίο μας το στέρησαν το 2004 λόγω των Ολυμπιακών αγώνων από το νησί, η τότε κυβέρνηση».

Check Also

Κ16: Α.Ο Μυκόνου – Αίαντας Σύρου Live Streaming

Κ16: ΑΟ Μυκόνου – Αίαντας Σύρου Live Streaming Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από το στάδιο …