Δέκα Ολυμπιακά μετάλλια…σαλπάρουν από το Ναό του Ποσειδώνα

Δέκα Ολυμπιακά μετάλλια…σαλπάρουν από το Ναό του Ποσειδώνα

Με τη συμμετοχή πέντε Ολυμπιονικών, κατόχων 10 συνολικά μεταλλίων, ξεκινάει την Κυριακή 7 Ιουλίου (14.00) από τον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το AEGEAN 600 που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) με συνδιοργανωτή την Olympic Marine και με την συμμετοχή της ROLEX, ώς επίσημο ρολόι της διοργάνωσης.

Η 4η φετινή έκδοση του επίπονου αγώνα των 600 ναυτικών μιλίων non stop είναι πιο γεμάτη και λαμπερή από ποτέ. Στον αριθμό ρεκόρ των 69 σκαφών (45 πέρσι) από 22 χώρες ήρθε να προστεθεί και να δώσει ιδιαίτερη λάμψη στον αγώνα η συμμετοχή 5 ιστιοπλόων που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα την δική τους ιστορία στους Ολυμπιακούς αγώνες. Λίγες μέρες πριν το μεγάλο Ολυμπιακό ραντεβού στο Παρίσι, ιστιοπλόοι «θρύλοι» όπως ο Βραζιλιάνος Torben Grael, ο Νεοζηλανδός Mitch Booth, η Κινέζα Xu Lijia και οι Έλληνες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής ετοιμάζονται να διασχίσουν τα 600 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

«Για μένα η Ελλάδα θα είναι πάντα η αγαπημένη μου χώρα και το Αιγαίο η αγαπημένη μου θάλασσα. Πριν από 20 χρόνια πανηγύρισα το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα, ήμουν σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης και τώρα επιστρέφω για να γνωρίσω το Αιγαίο μέσα από την πρόκληση του AEGEAN 600. Είμαι ανυπόμονος για το ταξίδι. Θα είναι ιδιαίτερος αγώνας με πολύ καλό άνεμο και θερμοκρασία» σχολιάζει ο κάτοχος 5 μεταλλίων στις κατηγορίες Soling και STAR, Βραζιλιάνος Torben Grael, γνωστός και ως «τουρμπίνα» από την ταχύτητα που είχε στο νερό. Ο Βραζιλιάνος με διακρίσεις σε αγώνες όπως το φημισμένο Volvo Οcean Race και το America’s Cup, θα τρέξει για πρώτη φορά στο AEGEAN 600 με το Ulysse που έχει ως κυβερνήτη τον Ιταλό Patrizio Bertelli.

Την πρωτιά στο Αιγαίο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα αναζητήσει ο Αυστραλός legend της ιστιοπλοΐας Mitch Booth, Ολυμπιονίκης στην κλάση Tornado το 1992 στη Βαρκελώνη (2ος) και το 1996 (3ος). Πέρσι τρέχοντας στο 3ο AEGEAN 600 με το Leopard 3, με νέο ρεκόρ αγώνων (45 ώρες, 5 λεπτά, 35 δευτερόλεπτα) γεύτηκε σαμπάνια νίκης κάτι που επιθυμεί να κάνει και φέτος με το KUKA3. «Το AEGEAN 600 αποτελεί πρόκληση για όλους τους ιστιοπλόους. Είναι ένας απρόβλεπτος αγώνας και αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Στόχος μας πάντα είναι η πρώτη θέση αλλά κάθε χρόνο ο ανταγωνισμός αυξάνεται και οι μνηστήρες του τίτλου γίνονται ολοένα και περισσότεροι» τονίζει ο Αυστραλός. Η προσοχή όλων στο φετινό AEGEAN 600 θα είναι στραμμένη και στο σκάφος SOPHIA στο οποίο θα βρίσκεται η κάτοχος 2 Ολυμπιακών μεταλλίων στην κλάση Laser Radial (χρυσό το 2012, χάλκινο το 2008) Κινέζα Xu Lijia. «Η Ελλάδα έχει πλούσια ιστορία και σαν Ολυμπιονίκης έχω ακούσει πολλά για αυτήν. Τώρα θα έχω την ευκαιρία να πλεύσω σε όλα τα νησιά και να θαυμάσω όλες τις ιστορικές ομορφιές της. Θα είναι διαφορετική εμπειρία να παίρνω μέρος στο AEGEAN 600 και ταυτόχρονα να απολαμβάνω την Ελλάδα».

Περίοπτη θέση στο φετινό κλαμπ των Ολυμπιονικών στο AEGEAN 600 παίρνουν και οι Έλληνες χάλκινοι Ολυμπιονίκες του 2016, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι θα δώσουν λάμψη και …ταχύτητα στο AIOLOS του Γιώργου Προκοπίου. «Για μας είναι πολύ καλό να έχουμε ιστιοπλόους «θρύλους» στο AEGEAN 600. Το επίπεδο ανεβαίνει και αυτό είναι καλό για όλους μας» τονίζει ο Παναγιώτης Μάντης.

Ο αγώνας προθέρμανσης και η τελετή έναρξης

Η αγωνιστική αυλαία του AEGEAN 600 άνοιξε ουσιαστικά το μεσημέρι της Παρασκευής με τη διεξαγωγή του ATTICA warm up race (αγώνας προθέρμανσης) 11 ναυτικών μιλίων στον θαλάσσιο χώρο του Λαυρίου. Με ιδανικές συνθήκες (10-14 κόμβους) ο δοκιμαστικός αγώνας έδωσε την ευκαιρία στα 31 πληρώματα που συμμετείχαν, να τεστάρουν τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες των σκαφών τους πριν πάρουν εκκίνηση για το AEGEAN 600. Νικητής της ημέρας σε διορθωμένο χρόνο, τόσο στα IRC όσο και στα ORC, ήταν το σκάφος Farr 52 CHOCOLATE 3 (Ελβετία) με κυβερνήτη τον Francois Bopp. Δεύτερο στα IRC και τρίτο στα ORC ήταν το KUKA 3 (Ελβετία) του Franco Miggeler, το NEOMIND (Γερμανία) της πολυεθνικής ομάδας του Sascha Schroeder ήταν δεύτερο στο ORC, ενώ το CARBONITA (Ιταλία) του Μανώλη Κονδύλη βρέθηκε στην 3η θέση στα IRC. Ο ανταγωνισμός ακόμη και σε αυτόν τον αγώνα προετοιμασίας για το AEGEAN 600 ήταν μεγάλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θέσεις τερματισμού των σκαφών σε διορθωμένο χρόνο έγιναν σε κάτι λιγότερο από ένα λεπτό μετά από 2 ½ ώρες αγώνα. Αργότερα το βράδυ της Παρασκευής, στη φιλόξενη Olympic Marine, ο ιδιοκτήτης της κ. Γιώργος Προκοπίου κήρυξε την έναρξη του 4ου AEGEAN 600 με τους ιστιοπλόους να απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία λίγες ώρες πριν πλεύσουν στο Αιγαίο.

Το AEGEAN 600 διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) με συνδιοργανωτή την Olympic Marine καθώς και με τη συμβολή του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σημαντική προσθήκη είναι η συμμετοχή της Rolex ως ΕΠΙΣΗΜΟ ΡΟΛΟΙ του AEGEAN 600. Ο αγώνας Aegean 600 είναι ένας από τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες 600 ναυτικών μιλίων που υποστηρίζονται από τη Rolex, ως μέρος της 70χρονης σύνδεσης της με το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Τα πληρώματα που συμμετέχουν έχουν να αντιμετωπίσουν τις συναρπαστικές προκλήσεις και τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα, όπως και στους ιστορικούς αγώνες Rolex Sydney Hobart Yacht Race, Rolex Fastnet Race και Rolex Middle Sea Race.

Υπάρχει μια φυσική σχέση μεταξύ της ROLEX και των διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων, όπου η χάραξη μιας επιτυχημένης πορείας απαιτεί αταλάντευτη δέσμευση, πλούσια εμπειρία και οξυδερκή διαίσθηση για να αντιμετωπίσει κανείς τις συνεχείς εναλλαγές του ανέμου, τα ισχυρά ρεύματα και τη δύναμη του κύματος.

Χορηγοί του AEGEAN 600 είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) και η Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Α.Ε., παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή σχοινιών και συρματόσχοινων για τη ναυτιλία.

Υποστηρικτές του AEGEAN 600, είναι η ΙΜΑ, παγκόσμια ομοσπονδία σκαφών MAXI, η κατασκευαστική εταιρεία ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙ, η PANTAENIUS, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία σκαφών, η TECHNOHULL, εταιρεία κατασκευής πολυτελών σκαφών και η X-YACHTING εταιρεία κατασκευής και ενοικίασης σκαφών.

Προμηθευτές του AEGEAN 600 είναι η πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών ISDIN, η μπύρα ΝΗΣΟΣ, το νερό ΔΙΡΦΥΣ, οι μπανάνες Dole και η εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων SIXT.

Χορηγοί επικοινωνίας του AEGEAN 600 είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ και NOVA, η οποία είναι και ο επίσημος τηλεοπτικός μεταδότης της διοργάνωσης. Επίσης χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, και τα περιοδικά SKIPPER ON ONDECK, ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, BOATS & YACHTING, ATHENS RIVIERA και THE YACHT BOAT.

Η ROLEX ΚΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

Η Rolex ανέκαθεν συνδεόταν με δραστηριότητες που οδηγούνται από το πάθος, την αριστεία, την απόλυτη ακρίβεια, την συνεχή επιδίωξη της τελειότητας και το ομαδικό πνεύμα. Εδώ και 70 χρόνια η Rolex διατηρεί μια προνομιακή σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αξιών με το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Σήμερα η Rolex , με τα υψηλά κριτήρια υπεροχής και την ιστορία της στα αθλήματα, είναι ο αξιόπιστος συνεργάτης και αρωγός των κορυφαίων ιστιοπλοϊκών ομίλων και regattas παγκοσμίως. Έχει επίσης συνεργαστεί με κορυφαίες προσωπικότητες του αθλήματος, συμπεριλαμβανομένου του Sir Francis Chichester, του πρώτου ιστιοπλόου που έκανε τον πρωτοποριακό διάπλου γύρω από τον κόσμο, καθώς και του πιο επιτυχημένου πολυολυμπιονίκη ιστιοπλόου όλων των εποχών, Sir Ben Ainslie. Σήμερα η Rolex είναι Χορηγός Τίτλου 15 κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων – όπως το Rolex Sydney Hobart Yacht Race, το Rolex Fastnet, το Rolex TP52 World Championship, το Maxi Yacht Rolex Cup και το Rolex Swan Cup. Υποστηρίζει επίσης το συναρπαστικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SailGP.Οι συνεργασίες της Rolex με τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους όπως το Cruising Yacht Club of Australia, το Royal Ocean Racing Club, το Yacht Club Costa Smeralda, το Royal Malta Yacht Club, το New York Yacht Club και το Royal Yacht Squadron, μεταξύ άλλων, είναι το θεμέλιο της διαχρονικής της σχέσης με αυτό το δυναμικό άθλημα.

Rolex.com

Ακολουθήστε τον αγώνα

f | @Aegean600
i | @aegean600
YT | @aegean600
Φωτογραφίες Υψηλής Ανάλυσης

Από το Γραφείο Τύπου

Check Also

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (11/7)

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (11/7) Το σπουδαίο φιλικό των Legends 2004 για την επέτειο …