Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε και πόσα θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή και «Συν-Εργασία»

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε και πόσα θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή και «Συν-Εργασία»

Σε δόσεις και μειωμένο θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς σε αναστολή – Πώς, πότε και πόσα θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. 

Δώρο Χριστουγέννων σε τρεις δόσεις, οι δύο έως τις 21 Δεκεμβρίου και η τρίτη το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου, θα λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί μία ή και περισσότερες φορές σε αναστολή το χρονικό διάστημα 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Αναλυτικά πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Δώρο Χριστουγέννων… σε δόσεις για εργαζόμενους σε αναστολή

Σε δύο δόσεις θα πάρουν το δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή εργασίας τον μήνα Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν οι εργαζόμενοι το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για τον χρόνο που δούλεψαν από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που έχουν χρονικό διάστημα αναστολών εντός του επίμαχου 8μηνου (1η Μαΐου – 31 Δεκεμβρίου) αναμένεται να λάβουν την ίδια μέρα, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου, από το κράτος την αναλογία για το χρονικό διάστημα της αναστολής, από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Δηλαδή, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τα επτά όγδοα, ήτοι το 87,5%, της αναλογίας του δώρου επί των αναστολών κι αυτό εφόσον έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου. Αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν βγει αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος.

Όσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του Δώρου εντός Ιανουαρίου – επιδίωξή του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθεί στις 12 Ιανουαρίου . Αυτή θα είναι η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο. Το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους.

Αυτό συμβαίνει γιατί έως την πληρωμή του Δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή υπάρχει το τμήμα του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου.

Με την ίδια φόρμουλα θα πληρωθούν και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

ο ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται έως τις 21 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το ποσό, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

 • για το έως την 30ή.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020
 • για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του Δώρου Χριστουγέννων για το σύνολο των εργαζομένων

Ομάδα 1η

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τεθεί καθόλου σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα πάρουν το δώρο με τις ισχύουσες προϋποθέσεις, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια ,μέχρι 21/12. Ένας ολόκληρος μισθός θα πληρωθεί από τους εργοδότες, με βάση υπολογισμού τα ημερομίσθια που έχει κάνει ο εργαζόμενος, από την 1.5.2020-31.12.2020.

Ομάδα 2η

Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή λίγους μόνο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρξουν μικρές κυρίως μειώσεις, ανάλογα με το διάστημα τις αναστολής σύμβασης εργασίας.

Ομάδα 3η

Εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ξανά από το Νοέμβριο και μετά και κυρίως μετά το 2ο lockdown.

Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι θα δουν το δώρο για τους προηγούμενους μήνες να υπολογίζεται όχι επί του ονομαστικού τους μισθού, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ για τους μήνες προ Νοεμβρίου και επί των 800 ευρώ, για τον μήνα Νοέμβριο.

Αντίστοιχα, οι ίδιοι εργαζόμενοι θα δουν την αναλογία του δώρου για το μήνα Δεκέμβριο να υπολογίζεται και πάλι επί του επιδόματος των 534 ευρώ που επανέρχεται, φυσικά ανάλογα με τις ημέρες που θα βρεθούν σε αναστολή σύμβασης.

Ομάδα 4η

Η τελευταία ομάδα εργαζομένων βρίσκεται κυριολεκτικά… στον αέρα αυτή τη στιγμή καθώς προκύπτει ένα βασικό θέμα με βάση την παράταση ισχύος του lockdown για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μέσα στο μήνα Δεκέμβριο.

Οι εργαζόμενοι που εντός του διαστήματος μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ής Νοεμβρίου βρίσκονταν σε αναστολή, θα λάβουν την ίδια μέρα, από το Δημόσιο, την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το χρονικό αυτό διάστημα.

Για το μήνα Δεκέμβριο όμως, λόγω της απρόβλεπτης πανδημίας, ο υπολογισμός δεν είναι δυνατόν να γίνει, οπότε η κρατική συμμετοχή πάει για Γενάρη ανάλογα με την λήξη της καραντίνας.

Ομάδα 5η

Δυστυχώς θα υπάρξουν και ακραίες περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν μπει και παραμένουν σε αναστολή από το Μάιο μέχρι σήμερα, πχ αεροπορικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα δουν και τις μεγαλύτερες μειώσεις στο δώρο.

Ειδικά οι υψηλόμισθοι θα δουν μεγάλο «ψαλίδι» στο Δώρο Χριστουγέννων αφού το δώρο θα είναι στις περιπτώσεις αυτές λίγο περισσότερο από τα 550 ευρώ.

Ελάχιστα Ευνοημένοι θα είναι όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση που θα δουν μικρές αυξήσεις.

Ομάδα 6η

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά πληρώνεται το Δώρο Χριστουγέννων έτους 2020 από τον ΟΑΕΔ.

Η πληρωμή για το δώρο Χριστουγέννων ξεκίνησε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 ενώ η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα συνεχιστεί έως και τις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι πληρωμές γίνονται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τα ποσά

Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό που δικαιούστε

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται:

Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση:https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα αναστολής εργασίας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για τον εργαζόμενο.

Οι απώλειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους και έως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους δυόμισι μήνες οι απώλειες θα είναι ως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ, ως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Παραδείγματα

Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ σε αναστολή Μάιο, Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου θα πάρει:

 • 644 ευρώ από εργοδότη στις 21 Δεκεμβρίου
 • 169 ευρώ από το κράτος στις 21 Δεκεμβρίου
 • 45 ευρώ τον Ιανουάριο από το κράτος

– Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, (Μάϊος και Οκτώβριος) θα πάρει 911 ευρώ

 • 774 ευρώ από τον εργοδότη και
 • 137 ευρώ από το κράτος

– Εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα πάρει 1.221 ευρώ

 • 1.084 ευρώ από τον εργοδότη και
 • 137 ευρώ από το κράτος.

– Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ σε τρίμηνη αναστολή, θα πάρει 722 ευρώ

 • 515 ευρώ από τον εργοδότη και
 • 206 ευρώ από το κράτος.

– Εργαζόμενος με το ίδιο διάστημα αναστολής και μισθό 650 ευρώθα πάρει συνολικά 672 ευρώ

 • 503 ευρώ από τον εργοδότη και
 • 169 ευρώ από το κράτος.

δηλαδή περισσότερα από όσα θα λάμβανε σε νορμάλ συνθήκες, χωρίς να τεθεί σε αναστολή η σύμβασή του.

Στους «τυχερούς» είναι και όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μισθό χαμηλότερο των 534 ευρώ και το διάστημα Μαΐου- Δεκεμβρίου είχαν τεθεί σε αναστολή.

Να σημειωθεί ότι δεν θα έχουν μείωση όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης με την πρώτη καραντίνα που έληξε στις 30 Απριλίου, εκτός αν τους έπιασαν οι στοχευμένες αναστολές συμβάσεων που έγιναν από Μάιο και μετά σε διάφορους κλάδους.

Πηγή: newsbomb.gr

Πηγή :
newsbomb.gr

Check Also

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας ο Νίκος Ρούσσος

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας Δρόμου ο Νίκος Ρούσσος.. Άλλη μια σημαντική παρουσία σε Πανελλήνιες διοργανώσεις …