ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Φωνές, επιστολές και διαμαρτυρίες για τους ορισμούς των αγώνων από την Επιτροπή πρωταθλήματος της Ένωσης…

 

Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση των αγώνων μπαράζ, αφού η Επιτροπή Πρωταθλήματος όρισε τα παιχνίδια σύμφωνα με τη ενδοεπικοινωνία των νησιών.
Η Επιτροπή δεν επηρεάστηκε από τις… φωνές – και καλά έκανε – των προηγούμενων ημερών και έκανε το καλύτερο που πίστευε.
Για να αλλάξει η ημέρα των αγώνων πρέπει να γίνει αίτημα από κάποια ομάδα όπου συγχρόνως να αιτιολογεί το σκεπτικός της αλλαγής. Δεν αλλάζουν οι μέρες των αγώνων χωρίς λόγω και προπάντων με δικαιολογίες του τύπου να ταξιδεύει μία ομάδα εννέα ώρες, να γίνει ο αγώνας στις 11 το βράδυ και να πάρει το πλοίο της επιστροφής αμέσως. Αυτά δεν γίνονται ούτε στις πιο υποανάπτυκτες χώρες. Εδώ τουλάχιστον με τα όσα συμβαίνουν ας κρατήσουμε ένα σχετικά καλό επίπεδο.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε έντονη κινητικότητα από τις ομάδες ή ανθρώπους που περιβάλουν αυτές και έκαναν διαχωρισμό μεταξύ των σωματείων. Προσπάθησαν να περάσουν χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, πως οι ομάδες της Σύρου, λόγο ΕΠΣ Κυκλάδων ευνοούνται και οι υπόλοιπες αδικούνται, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Πάμε να δούμε τα πράγματα πως έχουν. Στην πρώτη αγωνιστική, εκεί δηλαδή που υπάρχει και ο μεγάλος ντόρος, στη μόνη φάση που υπάρχει δικαιολογημένη κρητική ήταν στο πρώτο γκολ του Αίαντα, όπου ο διαιτητής της αναμέτρησης Κουζούμης γύρισε τη φάση χωρίς λόγο πίσω και έδωσε φάουλ, όταν την ίδια ώρα ο βοηθός είχε σηκώσει τη σημαία του για οφ-σάιντ. Παρεμπίπτοντος ο διαιτητής είναι από την Πάρο κι όχι από την Σύρο.
Τώρα, στα υπόλοιπα δεν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να σταθούμε όσες φορές κι αν είδαμε τις φάσεις στο βίντεο. Η διαιτησία του κ. Ζαράνη αν και δύσκολη στο δεύτερο ματς της ημέρας, αυτό μεταξύ του Α.Ο. Σύρου και της Θύελλας, ήταν καλή. Υπήρχαν δύσκολες φάσεις που σύμφωνα με το βίντεο ο διαιτητής πήρε σωστές αποφάσεις. Όλα αυτά αναφέρονται σύμφωνα με το βίντεο που υπάρχει, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε γίνει superleague για να υπάρχουν σε κάθε ματς 16 κάμερες. Το πέναλτι που έδωσε υπέρ του Α.Ο. Σύρου ήταν καθαρή παράβαση και οι άλλες δύο που ο Ζαράνης αρνήθηκε να δώσει κάτι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Είναι αλήθεια ότι στο δεύτερο ημίχρονο η Θύελλα ήταν πολύ καλύτερη της Συριανής ομάδας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να νικήσεις κιόλας, όταν δεν έχεις καταφέρει να σκοράρει. Το μόνο που κατάφερε η Θύελλα ήταν να μειώσει το σκορ από 2-0 σε 2-1.
Έχουν και κάπου δίκιο
Η φάση αυτή του πρωταθλήματος είναι η καλύτερη αφού παίρνουν μέρος οι ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις των ομίλων τους. Βέβαια αν ήταν διαφορετικοί οι όμιλοι ίσως να υπήρχαν άλλες ομάδες μέσα, όμως από τη στιγμή που έτσι ήταν το σύστημα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε τις αποφάσεις και να δεχθούμε ότι αυτές οι ομάδες που παίρνουν μέρος είναι οι καλύτερες του πρωταθλήματος. Έτσι, είναι άδικο για τις ομάδες αυτές να μην υπάρχουν φίλαθλοι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων τους. Στα νησιά όπου πραγματοποιούνται οι αγώνες δεν υπάρχει τοπικό ενδιαφέρον αφού δεν συμμετέχουν οι ομάδες τους, έτσι ο φίλαθλος κόσμος δεν πάει στο γήπεδο.
Επομένως, οι ομάδες που αγωνίζονται και διεκδικούν το πρωτάθλημα είναι καταδικασμένες να παίζουν σε άδεια γήπεδα και η καλύτερη φάση να είναι… για λίγους. Έχουν δίκιο να φωνάζουν γιατί παίζουν με άδειες εξέδρες.
Βλέπουμε το δέντρο κι όχι το.. δάσος
Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα της Επιτροπής πρωταθλήματος τη Δευτέρα σε Παροικιά και Σίφνο. Στην Πάρο θα αγωνισθούν ο Αίαντας Σύρου με την Θύελλα Καμαρίου και στο γήπεδο της Σίφνου ο Α.Ο. Σύρου και ο Παμμηλιακός.
Η ώρα ειδικά το πρώτου αγώνα είναι κάπως απαγορευτική ως προς το να πάει κάποιος ενδιαφερόμενος στο γήπεδο, καθώς θα διεξαχθεί Δευτέρα στις 09:30 το πρωί. Το δεύτερο ματς έχει κάπως καλύτερη ώρα αφού θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 το μεσημέρι. Σ’ αυτό το σημείο και με βάση τα δρομολόγια που υπάρχουν η Επιτροπή πρωταθλήματος δεν μπορούσε να κάτι κάτι καλύτερο. Επομένως δεν μπορεί κάποιος να τις επισυνάψει κάτι.
Δεν γίνεται να βγαίνουν ανακοινώσεις και να αναφέρονται σε άλλες ομάδες και να ζητούν να ορισθούν σε μελλοντικά παιχνίδια όπως κάποιες άλλες ομάδες. Αυτό το ορίζει η επιτροπή πρωταθλήματος και οι αγώνες βγαίνουν ανάλογα με τα δρομολόγια των πλοίων.
Όλες αυτές οι… φωνές, ακούστηκαν γιατί η Ένωση και η Επιτροπή προσπαθεί να τα έχει με όλους καλά.
Θα μπορούσε να είχε πάρει απόφαση οι αγώνες να είναι διπλοί και όσες ομάδες είχαν δικαίωμα συμμετοχής ας λάμβαναν μέρος. Τα σωματεία που θα αγωνίζονταν δεν θα είχαν μεγάλη… χασούρα, γιατί στα εντός έδρας παιχνίδια τους είναι βέβαιο ότι θα έβγαζαν τα έξοδα για να πάνε ακόμη κι ένα μακρινό ταξίδι. Ποιος Σαντορινιός φίλαθλος δεν θα πήγαινε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει από κοντά τις αναμετρήσεις των ομάδων του νησιού με τις αντίστοιχες από τη Σύρος; Αυτό ισχύει και αντιθέτως, στα ματς που θα διεξάγονταν στη Σύρο δεν θα υπάρχουν οι φίλαθλοι που θα κάλυπταν τουλάχιστον τα έξοδα για ένα ταξίδι μέχρι τη Σαντορίνη.
Δεν είναι δικαιολογία ότι μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί ο πρωταθλητής, όταν την ίδια ώρα τα μπαράζ για την άνοδο στη Γ’ Εθνική θα ξεκινήσουν τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα. Έτσι, θα δηλωνόταν ο πρωταθλητής ως ΕΠΣ Κυκλάδων και όταν έβγαινε, απλά θα άλλαζε η ονομασία. Για όλα υπάρχουν λύσεις… απλά χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα. Είναι ωραίο να θέλεις να τα έχεις καλά με όλους, όμως αυτό δεν γίνεται γιατί απλά δεν το έχει καταφέρει κανείς. Όσο καλός κι αν είσαι, κάποιος θα βρεθεί να πει κάτι για την δουλειά σου ή ότι δεν έκανες κάτι καλό.

Υπάρχουν λύσεις;
Λύσεις υπάρχουν όσο σκληρές κι αν είναι εμείς από εδώ θα τις αναφέρουμε και όπως θέλει ας τις ακούσει. Αρχικά μπορούν οι ομάδες να πάρουν απόφαση στην επόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με διαφορετικό από τον υπάρχον τρόπο και να γυρίσουμε στο παλαιό σύστημα. Πιο είναι αυτό; Φυσικά είναι αυτό με τις δύο κατηγορίες και όχι ένα όπως είναι το σημερινό σύστημα που το πρωτάθλημα ουσιαστικά είναι σαν ένα μίνι τουρνουά. Όσα οικονομικά προβλήματα κι αν υπάρχουν, υπάρχουν ομάδες που πραγματικά ενδιαφέρονται για ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και το κυριότερο μεγαλύτερης διάρκειας. Δεν είναι πρωτάθλημα αυτό που ξεκινά μέσα Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 9 του Φλεβάρη και μέσα σ’ αυτό το διάστημα να υπάρχει διακοπή ενός μήνα κατά τη διάρκεια των εορτών.
Έτσι, οι ομάδες μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να δουν ποιες βασικά θέλουν να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα με αυτό τον τρόπο κι αν ο αριθμός το επιτρέπει τότε η Ένωση μπορεί να προχωρήσει στον καταρτισμό της.
Οι κινήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αν θέλουν να αλλάξει κάτι κι όχι να μιλήσουν για τέτοια θέματα στο τέλος Ιουνίου, όταν τότε οι περισσότεροι εκπρόσωποι δεν πατούν και δικαιολογημένα δεν βρίσκονται στο συμβούλιο, καθώς κοιτούν να δουλέψουν μιας κι έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.
Επανερχόμαστε στο τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος: Η Ένωση να ρωτήσει τις ομάδες αν επιθυμούν αρχικά να γίνει ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα κι αν τότε υπάρχει ενδιαφέρον να προχωρήσει παρακάτω. Μην ξεχνάμε ότι του χρόνου στο πρωτάθλημα θα υπάρχουν κι άλλες δύο ομάδες, αυτές που σήμερα αγωνίζονται στη Γ’ Εθνική. Οι ομάδες που θέλουν να πάρουν μέρος σ’ αυτό να τοποθετηθούν σ’ αυτήν την κατηγορία και οι υπόλοιπες γιατί δεν μπορούν να έχουν όλα τα σωματεία την οικονομική δυνατότητα να αγωνισθούν σ’ αυτήν, να δημιουργηθεί μια δεύτερη κατηγορία κι εκεί με καθαρά γεωγραφικά κριτήρια να γίνει ο διαχωρισμός.

 

Του  Σταύρου Μαυράκη στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη

Check Also

Κ16: Εύκολη νίκη για τον Αίαντα Σύρου

Κ16: Εύκολη νίκη για τον Αίαντα Σύρου Σε παιχνίδι για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος …