Ο Φοίνικας Σύρου Onex τάραξε τα νερά….

Ο Φοίνικας Σύρου Onex τάραξε τα νερά….

Του Αντώνη Σολάρη

Έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς κολακευτικά σχόλια από πολλούς δημοσιογράφους που ασχολούνται με τον χώρο του βόλεϊ  για την παρουσία του Φοίνικα Σύρου στο πρωτάθλημα της Α1 στην αρχή και στην Volleyleague στην συνέχεια.

Κατά την γνώμη μου απόλυτα δικαιολογημένα αφού καμιά επαρχιακή ομάδα την τελευταία δεκαετία δεν έχει επιδείξει τέτοια σταθερότητα διεκδικώντας δύο φορές το πρωτάθλημα σε τελικούς αγώνες απέναντι στον Ηρακλή και στον ΠΑΟΚ και τερματίζοντας τόσες φορές  στην πρώτη τετράδα  του πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα όμως παίζοντας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συμμετέχοντας και ταυτόχρονα διοργανώνοντας αρκετά  final 4 Κυπέλλου Ελλάδος και League Cup έχει εδραιώσει την θέση της και ανταγωνίζεται μεγάλες ομάδες στην διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα των σπουδαιότερων Συλλόγων στην ιστορία του ανδρικού βόλεϊ της πατρίδας μας και έχοντας κατακτήσει μόνο τον τίτλο του league Cup του 2011-2012.

Όλα αυτά βέβαια είναι υποκειμενικά και εύκολα θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σπουδαιότερος είναι κάποιος άλλος Σύλλογος…..αυτό όμως που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει και πρέπει να συνυπολογίσει στην αξιολόγηση των ομάδων είναι κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιο οικονομικό κόστος έχει πετύχει τόσες διακρίσεις. Τον Φοίνικα επιβαρύνουν τεράστια λειτουργικά έξοδα, όπως  τα έξοδα διατροφής και διαμονής όλων των παικτών, οι συνεχείς μετακινήσεις με πλοία και φυσικά η διαμονή σε ξενοδοχείο σε όλους τους εκτός έδρας αγώνες. Έξοδα που συνολικά είναι διπλάσια και σε πολλές περιπτώσεις τριπλάσια από τα έξοδα μιας ομάδας της στεριανής Ελλάδας. Και σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε την τεράστια κόπωση των παικτών αφού το κοντινότερο εκτός έδρας παιχνίδι, απαιτεί ταξίδι τουλάχιστον 160 ναυτικών μιλίων!!!

Μοίρα καλή έφερε στον δρόμο του Φοίνικα τον Πάνο Ξενοκώστα , ο οποίος αποφάσισε να ενισχύσει πρωτογενώς την ομάδα του νησιού μας αλλά και (που ξέρεις) το βόλεϊ γενικότερα.

Πρωτογενώς: γιατί στις υπόλοιπες ομάδες της τετράδας οι μεγάλοι χορηγοί ενισχύουν πρώτιστα το ποδόσφαιρο (Μαρινάκης, Σαββίδης)  ή το μπάσκετ (Γιαννακόπουλος) και αν έχουν περίσσευμα χορηγούν και το βόλεϊ.

Το βόλεϊ γενικότερα: Γιατί αν δεν απογοητευτούν από την συμπεριφορά των ανθρώπων του αθλήματος ίσως στο εγγύς μέλλον αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων και σε άλλες δραστηριότητες του αθλήματος αν όπως συζητιέται στην αγορά, η Onex αποκτήσει τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας ή και του Σκαραμαγκά.

Για τους ανθρώπους του βόλεϊ, του αθλητισμού και του κράτους σε όλα τα επίπεδα,  τέτοιας εμβέλειας και ποιότητας χορηγούς τους προσέχεις σαν τα μάτια σου και δεν τους απογοητεύεις.

Με την απόφαση λοιπόν που πήρε το ΤΑΑ του Φοίνικα Σύρου Onex και την ξεκάθαρη θέση απέναντι στην υποβάθμιση της volley League  σε σχέση με την Super league του ποδοσφαίρου και την Basket League έδειξε πόσο νοιάζεται για το άθλημα, τους αθλητές και τις αθλήτριες και πόσο ανησυχεί για τον χρυσό χορηγό του που έχει επενδύσει πάνω του τόσα χρήματα που άλλες ομάδες “βλέπουν στα όνειρά τους”.

Και εδώ αποδεικνύεται ότι το ιστορικό “πάντρεμα” του Φοίνικα Σύρου και της Onex και η δημιουργία του Φοίνικα Σύρου Onex  του έδωσε μια άλλη οντότητα και αξία. Τον καθιερώνει πλέον δίπλα στα κορυφαία κλαμπ της Ελλάδος και γι΄αυτό η παρέμβασή του έγινε με ανακούφιση δεκτή από όλα τα ΜΜΕ αλλά και απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανεξάρτητα αν στην αρχή από κάποιους παρεξηγήθηκε ενώ στην ουσία λειτούργησε υποστηρικτικά στην θέληση και της Ομοσπονδίας και της ΕΣΑΠ.  Άλλωστε κανένας παράγοντας του βόλεϊ δεν συμβιβάστηκε με τον αποκλεισμό της Vollley League ανδρών και γυναικών από τους αγώνες και τις προπονήσεις όμως δεν μπορούσε να αναλάβει και το  κόστος μιας ενδεχόμενης εμφάνισης κρουσμάτων σε κάποιο ΤΑΑ. Από την στιγμή όμως που η ΕΣΑΠ έχει στείλει ανανεωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο θα έπρεπε να έχει επανεξεταστεί το αίτημά της και να έχουν επιτραπεί τουλάχιστον οι προπονήσεις για να υπάρχει ίση μεταχείριση απέναντι σε όλα τα αθλήματα. Στο κάτω κάτω όταν παρουσιάστηκαν κρούσματα σε αθλητές του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ δεν διακόπηκαν τα πρωταθλήματά τους αλλά  συνεχίστηκαν  κανονικά ακολουθώντας οι Ελληνικές ομάδες το υγειονομικό πρωτόκολλο και δείχνοντας μέγιστη υπευθυνότητα.

Έπρεπε λοιπόν κάποιος να ταράξει τα νερά και το έκανε το ΤΑΑ του Φοίνικα Σύρου Onex γιατί όταν λέει τούτη την εποχή ο Φοίνικας Σύρου Onex με την σοβαρότητα που τον διακρίνει “θα αποχωρήσω από το πρωτάθλημα” και δεν τον πάρεις στα σοβαρά είναι σαν να τοποθετείς την ταφόπλακα στο Ελληνικό επαγγελματικό βόλεϊ, και αυτό δεν συμφέρει κανένα…

 

Check Also

Τ.Ε Κυκλάδων: Αποτελέσματα και βαθμολογίες

Τ.Ε Κυκλάδων: Αποτελέσματα και βαθμολογίες Στο Final 4 προκρίθηκε η ομάδα Κ18 του ΑΣΕ Νεωρίου. …