Πυρά του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια για Πολυχώρο-Η απάντηση του Γ. Λεονταρίτη

Πυρά του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια για Πολυχώρο-Η απάντηση του Γ. Λεονταρίτη

Τη «βαθύτατη διαφωνία» τους για την επιχειρούμενη μεταφορά αρμοδιότητας δημοπράτησης του νέου Πολυχώρου Σύρου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου εκφράζουν Σύλλογος Υπαλλήλων (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Κυκλάδων και το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΠΕ Κυκλάδων και του Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής έχει ως εξής:

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Κυκλάδων και το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής εκφράζουν την βαθύτατη διαφωνία τους για την αιφνιδιαστική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη και του πρόσφατα τοποθετημένου Διευθυντή Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της ΠΝΑ προς το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, για την δημοπράτηση του έργου «Ανέγερση κτιρίου Πολυχώρου ν. Σύρου» από τη ΔΤΕ Δωδεκανήσου.

Η εξέλιξη αυτή είναι σε αντίθεση με την δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ενώπιον όλων των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων ότι δεν έχει σκοπό να μεταφέρει αρμοδιότητες των τεχνικών έργων των Κυκλάδων στα Δωδεκάνησα και ότι δεν θα προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση. Αυτό όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά όλη η διαδικασία πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες, αφού ο κ. Λεονταρίτης εισηγήθηκε την Πέμπτη 13-10-2022 και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων την Παρασκευή 14-10-2022 για να εξεταστεί ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, στη Συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της ΠΝΑ την Δευτέρα 17-10-2022 στις 09:00 π.μ.!!!! Η μεθόδευση αυτή γίνεται παρά την πρόθεση και την προσπάθεια των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων να ανταπεξέλθουν στην υλοποίηση των έργων των Κυκλάδων, όπως είναι και η ανέγερση του νέου Πολυχώρου Σύρου και όπως έχει αποτυπωθεί και στο από 25-05-2022 Υπηρεσιακό τους Σημείωμα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.

Επιπρόσθετα να τονίσουμε ότι στελέχη της ΔΤΕ Κυκλάδων, έχουν συμμετοχή και εμπειρία σε δημοπρατήσεις έργων αντίστοιχης μορφής και αφετέρου θα προσθέσει πρόσθετη τεχνογνωσία στην Υπηρεσία, προς όφελος των πολιτών.

Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αν η απομάκρυνση της κ. Συμεοπούλου, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων αλλά και από μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων τον προηγούμενο Μάιο, έγινε λόγω της αιτιολογημένης αντίρρησής της να εισηγηθεί τη μεταφορά της αρμοδιότητας δημοπράτησης του Νέου Πολυχώρου στα Δωδεκάνησα. Διότι όπως υποστήριζε η ίδια προς όλες τις κατευθύνσεις, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων έχουν την γνώση και την εμπειρία να ανταπεξέλθουν στο έργο που επιτελούν και φυσικά και στις διαδικασίες του άρθρου 50 του Ν.4412/2016.

Η όλη διαδικασία εντάσσεται στην πολιτική της υποβάθμισης του ρόλου των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών από την περιφερειακή αρχή, μέσω της συγκέντρωσης αρμοδιοτήτων, κάτι που θα κληθούν να το πληρώσουν στο τέλος οι ίδιοι οι πολίτες. Το πρόσφατο παράδειγμα του ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου είναι χαρακτηριστικό, όπου διπλασιάστηκε η συνεισφορά του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης μέσα σε ένα χρόνο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να μην συνηγορήσετε στην υποβάθμιση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και να μην ψηφίσετε υπέρ της δημοπράτησης του έργου «Ανέγερση Πολυχώρου ν. Σύρου» από τη ΔΤΕ Δωδεκανήσου. Επιπρόσθετα ζητάμε να υπάρξει παρέμβαση εκπροσώπων των Συλλόγων μας, στη σημερινή Συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου.

Απάντηση Λεονταρίτη για τη μεταφορά αρμοδιότητας δημοπράτησης του Πολυχώρου Σύρου

«Με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες προχωράμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Πολυχώρου ν. Σύρου»

Αλγεινή έκπληξη και ειλικρινή απορία, προκαλεί η ανακοίνωση του Τμήματος ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων, αναφορικά με την μεταφορά αρμοδιότητας δημοπράτησης του έργου «Ανέγερση Κτιρίου Πολυχώρου ν. Σύρου» στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (ΔΤΕ) Δωδεκανήσου.

Η όψιμη επίκληση της δήλωσης των στελεχών της ΔΤΕ Κυκλάδων (25-5-2022), ότι έχουν την πρόθεση και θα προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν στην υλοποίηση των έργων των Κυκλάδων είναι βεβαίως ευπρόσδεκτη.
Ωστόσο ανάγκη υπήρχε και νωρίτερα να δημοπρατηθούν τα έργα των Βιολογικών καθαρισμών της Κέας και της Σίφνου , αλλά η ΔΤΕ Κυκλάδων ήταν εκείνη που αρνήθηκε να το κάνει και αποφάσισε να παραπέμψει τη δημοπράτησή τους στη ΔΤΕ Δωδεκανήσου όταν μάλιστα προϊστάμενος της ΔΤΕ Κυκλάδων ήταν άλλος και όχι ο σημερινός.
Τους κατηγόρησε κανείς τότε για έλλειψη καλής πρόθεσης;

Γιατί δεν κατήγγειλαν τη διαδικασία τότε;

Η δήλωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων περί πρόθεσης προσπάθειας, είναι τελικά αλά καρτ;

Με τι έχει να κάνει;

Με το είδος των έργων, με τα νησιά στα οποία γίνονται ή με τον τρόπο δημοπράτησής τους;

Στρέφεται μήπως εναντίον των συναδέλφων τους στην ΔΤΕ Δωδεκανήσου;

Αμφισβητεί μήπως την ικανότητα και την εξ’ ίσου καλή πρόθεσή τους;

Η Περιφερειακή Αρχή δεν λειτουργεί και δεν παράγει έργο βασισμένη σε προθέσεις.
Δεν αφήνει την εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιών μας και των κοινωνιών τους, στις προθέσεις κανενός.
Ουδόλως απασχολεί τους πολίτες εάν η δημοπράτηση ενός έργου γίνεται στη Σύρο ή στη Ρόδο, στη Ρόδο ή στη Σύρο.
Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τη σωστή και έγκαιρη υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και η κατασκευή του Πολυχώρου κατατάσσεται σε αυτά.

Η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο Περιφερειάρχης ο κ. Γ. Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Λεονταρίτης, όχι απλά δεν υποβαθμίζουν τον ρόλο και τη συμμετοχή των δύο ΔΤΕ της Περιφέρειας στην παραγωγή του ογκωδέστερου προγράμματος έργων και δράσεων που είδαν ποτέ τα νησιά μας, αλλά αντίθετα συνεχώς εξάρουν τον ρόλο και την αυταπάρνησή τους στην προσπάθεια αυτή. Προσπάθεια που γίνεται με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και κυρίως προσωπικό και από τις δυο μας ΔΤΕ.

Προχωράμε μπροστά, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Κάθε δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή, είναι καλοδεχούμενη. Καμιά όμως υπηρεσιακή δομή και κανένας λαϊκισμός δεν θα μας υποδείξει και κυρίως δεν θα μας επιβάλει το πως θα υλοποιήσουμε καλύτερα την υποχρέωση και τη δέσμευση μας απέναντι στην κοινωνία.

Κλείνοντας, καλό θα ήταν να μας υπενθυμίσει το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ, τη θέση του για τα έργα της Σίφνου και της Κέας που δημοπρατήθηκαν και επιβλέπονται από την ΔΤΕ Δωδεκανήσου (από τη Ρόδο) μετά την άρνηση και σχετική απαίτηση των τεχνικών υπηρεσιών Κυκλάδων, ενώ το έργο του Πολυχώρου της Σύρου, μόνο θα δημοπρατηθεί από τη ΔΤΕ Δωδεκανήσου και η επίβλεψή του θα γίνει και από τη ΔΤΕ Κυκλάδων.

Check Also

ΟΦΗ-Φοίνικας Σύρου ΟΝΕΧ Live Streaming

ΟΦΗ-Φοίνικας Σύρου ΟΝΕΧ Live Streaming Δείτε στις 17.30 από το κανάλι της ΕΣΑΠ τον αγώνα …