Τιμή σε Θέμη Βάγγη, βράβευση σε Μάρκο Ρούσσο (Φωτο)

Φιλικός αγώνας τιμής στον μεγάλο Θέμη Βάγγη

severo-cafe-bar

Του Αντώνη Σολάρη

Στο γήπεδο της Άνω Σύρου οι βετεράνοι του ΑΟ Σύρου και της Προοδευτικής έδωσαν ένα φιλικό αγώνα τιμής και αναγνώρισης σε ένα ποδοσφαιριστή που πέρασε από τα Έλληνικά γήπεδα και άφησε το στίγμα του με την ποδοσφαιρική του αξία και την απαράμιλλη τεχνική του. Παράλληλα αγαπήθηκε από τους συναδέλφους του και τους παράγοντες όλων των ομάδων για την καλοσύνη του και την συμπεριφορά του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

%ce%b2%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b7%cf%83-3840

Ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Βάγγης «ξεκίνησε να παίζει μπάλα στις αλάνες της Ιεράς Οδού. Φτωχό παιδί, αλλά σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο.  Μάγευε με την μπάλα στα πόδια. Κορυφαίος ντριμπλέρ και διεμβολιστής. Χαρισματικός παίκτης, πλασμένος για μεγάλα ποδοσφαιρικά σαλόνια.  Ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΟ Ρουφ σε ηλικία 13 ετών. Στα 19 του τον πήρε ο Παναθηναϊκός. Νέο Δομάζο τον αποκαλούσαν. Ένας σοβαρός τραυματισμός τον κράτησε εκτός γηπέδων για έξι μήνες και έκτοτε αρχίζει… η περιπέτεια. Αγωνίστηκε στο  Αιγάλεω, τον Αρη με τον οποίο την περίοδο 1979-1980 έπαιξε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ,  τον Ατρόμητο Αθηνών, το Αιγάλεω, το Βύζαντα Μεγάρων, ενώ είχε και μία συμμετοχή  στην εθνική ομάδα σε ένα φιλικό εναντίον της Αυστρίας με εκλέκτορα τον Λάκη Πετρόπουλο».

Όλοι παραδέχονται ότι πορεία του στα σαλόνια των υψηλών κατηγοριών του Ελληνικών Πρωταθλημάτων δεν ήταν ανάλογη του πλούσιου ταλέντου του. Ίσως αρκέστηκε σε αυτό και δεν δούλεψε όσο έπρεπε για να διορθώσει τις αδυναμίες του ή και να βελτιώσει τα κατά τα άλλα πλούσια ποδοσφαιρικά του προσόντα. Ίσως όμως και να μη βοηθήθηκε όσο έπρεπε από την κατάσταση που επικρατούσε και τότε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

%ce%b2%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b7%cf%83-3864-1050x525

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά ο Θέμης Βάγγης αποφάσισε το 1994 να αφήσει τα ποδοσφαιρικά σαλόνια και να βρει το λιμάνι της ζωής του στη Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Αγαπήθηκε και αγαπιέται μέχρι σήμερα όσο κανένας άλλος μη Συριανός ποδοσφαιριστής. Έπαιξε σε όλα σχεδόν τα ποδοσφαιρικά Σωματεία του νησιού Α.Ο Σύρου, Α.Ο Άνω Σύρου, Ελλάς, Αστέρα και Αναγέννηση που έκανε τα πρώτα βήματά του σαν προπονητής μικρών παιδιών όταν πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Κεχαγιάς.

Το παρήγορο είναι ότι ακόμα και σήμερα εκτός από την Σύρο τον θυμούνται και τον τιμούν ομάδες  από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Όμως ο Θέμης Βάγγης όσο «βαστούν τα πόδια του» εργαζόμενος σαν μικροπωλητής,  μπορεί και τα «φέρνει βόλτα». Όμως δεν θέλω να σκέπτομαι ποια θα είναι η πορεία του όταν βιολογικά δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει και αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχει από την καθημερινή του ζωή,  που περιορίζονται στα βασικά που εξασφαλίζει από την ξεχωριστή αγάπη των Συριανών.

%ce%b2%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b7%cf%83-3857

Γι΄ αυτό ο υπογράφων και το Sportcyclades24 κάνουμε έκκληση στον ΠΣΑΤ και τον ΠΣΑΠ να διοργανωθεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας οι εισπράξεις των οποίων θα δοθούν στον Θέμη Βάγγη. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί και πρέπει να τιμά και να στηρίζει ανθρώπους σαν τον Θέμη που ο χαρακτήρας τους, ή η ποδοσφαιρική πραγματικότητα δεν τους επέτρεψαν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.

Στον αγώνα που έληξε 7-3 υπέρ των Παλαιμάχων του Α.Ο Σύρου  έπαιξαν:

Παλαίμαχοι Α.Ο Σύρου: Μακρυωνίτης, Πρέκας, Μανθόπουλος, Βαμβακούσης, Ξανθάκης, Ξεκινάκης, Σαγκινέτος, Πρίντεζης, Βαβουράκης, Κάτρης, Ζαχαρίου, Λουδάρος, Λιγνός, Στεργιώτης, Τασιούλης, Βάγγης, Αργυρόπουλος, Καλούδης, Σούρλας, Φωτεινιάς, Σιγάλας, Μπολάκης.

Παλαίμαχοι Προοδευτικής: Παχατούρας, Ιωαννίδης, Κασιδιάρης, Τζιάμαλης, Λαμπαδάριος, Τζαβάρας, Βαφειάδης, Δασκαλάκης, Μαλλιάρης, Καθάριος, Ξανθόπουλος, Γιδάκος, Χούτρης, Χιώτης, Κρούγιος, Μπακούλης, Πολυχρόνου, Αλαμανής, Βιδάλης, Τσακαβέλης.

Πριν την έναρξη του αγώνα οι παλαίμαχοι του Α.Ο Σύρου βράβευσαν με αναμνηστική πλακέτα τον Θέμη Βάγγη και τον πρώην πρόεδρο του Α.Ο Σύρου Μάρκο Ρούσσο για την προσφορά τους και οι παλαίμαχοι της Προοδευτικής παρέδωσαν στον Θέμη Βάγγη επάθλο τιμής.

Θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Αντώνη Σολάρη από τον αγώνα.

%ce%b2%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b7%cf%83-4023

Check Also

Τα highlights από το Ελλάς-Πανναξιακός (Βίντεο)

Τα highlights από το Ελλάς-Πανναξιακός (Βίντεο)