Δούνιας: «Να δοθεί οριστική λύση ή να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει λύση» (Βίντεο)

Δούνιας: «Να δοθεί οριστική λύση ή να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει λύση» (Βίντεο)

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της «λέσχης Φίλων Φοίνικα» και το «δεξί χέρι» του Δημήτρη Παλιόπορτα στην ομάδα βόλεϊ του νησιού. Μετά από αρκετά χρόνια στον Συριανό αθλητισμό, ο Θοδωρής Δούνιας είναι πλέον ο νέος πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Ο Συριανός παράγοντας έχει καταγωγή από την Σύρο, ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποτέλεσε Γενικός Γραμματέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟΣ από το 2019, και προέρχεται από το τμήμα Ιστιοπλοΐας ως αθλητής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης.

Μιλώντας στο LOGOTYPOS.GR, ο κ. Δούνιας αναφέρετε στο μεγάλο πρόβλημα του κολυμβητηρίου, την ομάδα πόλο του Ναυτικού ομίλου Σύρου, αλλά και το πρωτάθλημα που στέρησαν από το Φοίνικα το 2012…

Για μιλήστε μας για την εκλογή σας στον προεδρικό θώκο της ομάδας;

«Ασχολήθηκα με το Ναυτικό όμιλο εκτός από παιδί, γιατί εδώ ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα… πριν από 3 χρόνια. Μαζί με μια ομάδα φίλων μέσα από την διοίκηση αποφασίσαμε τώρα να πάρουμε τις τύχες του Ομίλου στα χέρια μας. Είναι μια ομαδική προσπάθεια. Αυτή είναι μια νέα εποχή, μια νέα αρχή για τον όμιλο σε όλους τους τομείς και σε όλα τα αθλήματα και στις άλλες ενέργειες του όπως τις πολιτιστικές».

Τι είναι αυτό που βρήκατε τις πρώτες ημέρες, ή τι είναι αυτό που θέλετε να διορθώσετε αν βρήκατε κάτι…

«Αυτό που βρήκα πρώτα απ όλα είναι η πολύ βαριά ιστορία του Ομίλου. Είναι μια ιστορία πάνω από 125 χρόνια και αυτό σου δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες. Ο Όμιλος ήταν σε μια καλή κατάσταση… δεν μπορώ να πω, όμως τα τμήματα του ήταν σε μη αξιοποίηση ανανέωσης για πάρα πολύ καιρό. Αυτή είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε σε ορισμένα τμήματα πριν από 3 χρόνια και σε άλλα ξεκινάει από φέτος».

Το τμήμα Πόλο τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι δεν έχει Συριανά παιδιά και η ομάδα δεν είναι εδώ. Τι έχετε στο μυαλό σας;

«Το θέμα του υγρού στίβου είναι αυτό που θα κυνηγήσουμε πάρα πολύ αυτή την τριετία. Αυτό που θέλουμε είναι να παρθεί μια οριστική απόφαση όσον αφορά το κολυμβητήριο, το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η τρίμηνη λειτουργία του κολυμβητηρίου δεν είναι λειτουργία. Δεν είναι για αθλητισμό. Είναι ίσως για να γνωρίσεις το σπορ σε κάποια παιδιά. Αθλητισμό δεν μπορείς να κάνεις 3 μήνες και μάλιστα τους θερινούς μήνες. Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για το κολυμβητήριο αλλά είναι αποσπασματικές και δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ότι μπορείς να δώσεις λύσεις και αυτό είναι κακό όταν δημιουργούνται τέτοιες ψευδαισθήσεις.  Το θέμα είναι να δοθεί μια οριστική λύση, ή να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει λύση. Το να ανοίγει ένα κολυμβητήριο για 3 μήνες δεν είναι λύση. Με την κατάσταση που υπάρχει στην τιμή των καυσίμων τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Οπότε η λύση είναι μια και να αλλάξει εντελώς το ενεργειακό προφίλ του κολυμβητηρίου. Κάναμε μια πρόταση. Φτιάξαμε εμείς το τεχνικό δελτίο και βοηθήσαμε το Δήμο και κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα «Τρίτσης» για την ενεργειακή αναβάθμιση. Για μια μελέτη που αν εγκριθεί θα είναι αξίας 500.000 ευρώ και για ένα έργο αξίας 3.000.000 ευρώ…. για πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου. Να μπορέσει δηλαδή να λειτουργήσει 12 μήνες. Τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αθλήματα υγρού στίβου στο νησί με πάλι Συριανά παιδιά. Η προσπάθεια του Πόλο ήταν αξιέπαινη πραγματικά. Όταν έκλεισε το κολυμβητήριο, για να συνεχίσει η ομάδα να έχει παρουσία σε πρωταθλήματα, έγινε αυτή η προσπάθεια για ένα, δυο, τρία χρόνια να παίζει στην Αθήνα. Αυτό κράτησε πάρα πολλά χρόνια. Είναι πολύ κοστοβόρα και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είχαμε πάρει τη «μπάλα» από τα Συριανά παιδιά. Το παιδί μας δεν υπήρχε κάπου να το πάμε να κολυμπήσει, να παίξει πόλο. Η λύση της Αθήνας δεν θα συνεχίσει άλλο. Θα φέρουμε… ότι μπορούμε να κάνουμε εδώ. Η προσπάθεια για μένα της Αθήνας ήταν και μια δικαιολογία.. Ορίστε… συνεχίζεται.  Υπάρχει πρόταση, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό. Όποιος θέλει εδώ, μαζί μας, να την υποστηρίξουμε να εγκριθεί. Η πρόταση για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου. Αυτή είναι η λύση».

Θα είναι εφικτό να έρθει εδώ η ομάδα. Αν είναι κλειστό το κολυμβητήριο τι γίνεται;  

«Η ομάδα θα δημιουργηθεί ξανά όταν ανοίξει και λειτουργήσει ξανά το κολυμβητήριο»

Άρα αν δεν υπάρχει κολυμβητήριο υπάρχει ενδεχόμενο η ομάδα πόλο να μην αγωνιστεί του χρόνου;

«Δεν υπάρχει η δυνατότητα να συντηρείται μια ομάδα από μη Συριανούς και αυτά τα χρήματα να μη μένουν εδώ στον Συριανό αθλητισμό. Η λύση δεν είναι αν θα υπάρχει πόλο ή όχι. Η λύση είναι ελάτε να φτιάξουμε την πισίνα και να κάνουμε μεγάλα πράγματα εδώ στο νησί και να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με το πόλο. Το πόλο, η κολύμβηση, η ιστιοπλοΐα θέλουμε να είναι για τα Συριανά παιδιά. Ούτε για τους Αθηναίους,  ούτε για παλαίμαχους πολίστες Αθηναίους. Γενικά η έλλειψη κολυμβητηρίου έχει στοιχίσει. Πόσα παιδιά χαθήκανε από την πισίνα όλα αυτά τα χρόνια. Μη ξεχνάμε την μεγάλη παράδοση που είχε η Σύρος στον υγρό στίβο. Βέβαια δεν πρόκειται να μείνουμε έτσι και να δούμε αν θα μας υποστηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, ακόμα και στην θάλασσα και για την κολύμβηση και για το πόλο. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να τα ανακοινώσουμε σε συνεργασία με την κολυμβητική ομοσπονδία. Σίγουρα δεν θα είναι η καλύτερη λύση, αλλά αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε μέχρι να ανοίξει το κολυμβητήριο 12 μήνες».

Τα υπόλοιπα αθλήματα πως πάνε; Στοχεύετε κάτι μελλοντικά;

«Η  ιστιοπλοΐα ήταν το άθλημα που έγινε μια προσπάθεια την προηγούμενη τριετία και έγινε μια ανανέωση σε πολλά πράγματα. Προσελκύσαμε και πάρα πολλά νέα παιδάκια και φέτος για πρώτη φορά είχαμε πρόκριση στις προ-Εθνικές ομάδες, 7 Ιστιοπλόων που είναι ρεκόρ ο αριθμός αυτός και αυτή την στιγμή έχουμε και μια αθλήτρια μας στην Αθήνα που συμμετέχει σε αγώνες».

Ο ανταγωνισμός κάνει καλό. Έχουμε τα τελευταία χρόνια και τον Αίαντα Σύρου…

«Βεβαίως κάνει καλό. Περισσότερες ιδέες, περισσότεροι άνθρωποι να προσπαθούν για έναν κοινό σκοπό. Στον Αίαντα Σύρου είναι και ένας καταξιωμένος παράγοντας, έμπειρος,  με τον οποίο έχω την ελπίδα ότι θα συνεργαστούμε και για το θέμα της λύσης του κολυμβητηρίου. Αναφέρομαι στον κύριο Γρυπάρη»

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ασχολείστε τόσα χρόνια με τον αθλητισμό; Σας γνώρισε ο κόσμος από τον Φοίνικα όπου είστε ιδρυτικό μέλος της λέσχης φίλων Φοίνικα και της κίνησης Παλιόπορτα..

«Ο Φοίνικας ήταν κάτι μοναδικό αυτό που είχε πετύχει τότε. Πριν ασχοληθούμε εμείς. Αυτό που με τράβηξε ήταν η φοβερή επιτυχία αυτής  της ομάδας από παράγοντες που ήταν μάλιστα και από την περιοχή του Φοίνικα και που θέλαμε να την συνεχίσουμε και εμείς. Το άλλο που με τράβηξε στον αθλητισμό ήταν τα παιδιά»

Υπάρχει καημός ότι στερήθηκε άδικα ένα πρωτάθλημα από το Φοίνικα στους τελικούς του 2012;

«Θυμάσαι την περίπτωση με τον Ηρακλή. Δε νομίζω ότι θα το ξεπεράσω ποτέ αυτό. Θα ήταν η πρώτη φορά που μια νεοφώτιστη ομάδα θα στέφονταν πρωταθλήτρια. Δεν μας άφησαν και αυτό έκανε κακό στο βόλεϊ. Θα ήταν μεγάλο πράγμα μια επαρχιακή ομάδα που έρχονταν από την Α2 κατευθείαν να πάρει πρωτάθλημα. Χαίρομαι που ο τωρινός Φοίνικας έχει ξεπεράσει και τις δικές μας επιτυχίες και του εύχομαι για πολλά χρόνια να είναι τόσο ψηλά. Είναι ένα κόσμημα για το νησί μας. Νομίζω αυτό που μας στέρησαν θα μας το φέρει. Φέτος, του χρόνου;; Θα μας το φέρει».

Το2015 είχατε δηλώσει ότι σταματάτε από το Φοίνικα για επαγγελματικούς λόγους. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τα διοικητικά του ΝΟΣ;

«Πίστευα ότι εδώ δεν θα ήταν τόσο απαιτητικά, αλλά τελικά έκανα λάθος. Υπάρχει και εδώ πίεση και μεγάλη ευθύνη».

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στα μικρά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα;

«Να έρθουν ακόμη και 3 μήνες το καλοκαίρι. Να γνωρίσουν το άθλημα. Είμαι σίγουρος ότι θα τους αρέσει και όλα θα πάνε καλά για να συνεχίσουν μετά την αθλητική τους καριέρα».

Check Also

Στη Σλοβενία οι Γαβιώτης και Μιχαήλ του Ν.Ο Σύρου

Στη Σλοβενία βρίσκονται οι Συριανοί αθλητές  Γαβιώτης και Μιχαήλ του Ν.Ο Σύρου στα πλαίσια της …