Κορονοϊός: Βαρύ το πλήγμα στον αθλητισμό – Εδώ και τώρα μέτρα να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα

Κορονοϊός: Βαρύ το πλήγμα στον αθλητισμό – Εδώ και τώρα μέτρα να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα

Οι καταστάσεις που ζούμε είναι κατά κοινή ομολογία πρωτόγνωρες. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν δημιουργήσει ένα τσουνάμι οικονομικών συνεπειών με κοινωνικές προεκτάσεις. Προφανώς, μεταξύ των κλάδων που πλήττονται σφόδρα από την πανδημία είναι συνολικά ο αθλητισμός, αφού στις περισσότερες χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα έχουν ακυρωθεί όλες οι αθλητικές διοργανώσεις.

Οι οικονομικές ζημιές για τις ομάδες και τα τους αθλητικούς συλλόγους ξεπερνούν το κράχ του 1929. Μιλάμε για απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, για κανονικές χρεοκοπίες ομάδων και συλλόγων που έχουν δώσει μάχες επιβίωσης για πάρα πολλά χρόνια και δεν σταμάτησαν ποτέ να προάγουν το αθλητικό ιδεώδες.

Και μιλάμε βεβαίως για μια τεράστια «βιομηχανία» που συντηρούσε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και δορυφόρα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τον αθλητισμό. Και βεβαίως πρόκειται για έναν τομέα που δεν αποτελεί μόνο βαριά βιομηχανία, αλλά και που κατά κοινή ομολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού και κοινωνικοποίησης των πολιτών. Είναι περιττό να επισημάνουμε τις ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού επεκτείνονται και στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον ευγενή συναγωνισμό ή άλλες αρετές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προαγωγή της κοινωνικής ζωής και συνείδησης.

Τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί από τις κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας έχει δημιουργήσει συνθήκες ιδιότυπου φόβου σε μεγάλη μερίδα των πολιτών και το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι πώς θα καταφέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις αλλά και η διεθνής κοινότητα να επαναφέρει την κανονικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Όταν τελικά καταφέρουμε με την βοήθεια της επιστήμης να περιορίσουμε την ραγδαία εξάπλωση του φονικού ιού, πώς θα πείσουμε τον κόσμο να επιστρέψει στον αθλητισμό;
Πώς θα τον φέρουμε ξανά στα γήπεδα;

Πώς θα διώξουμε το αίσθημα της φοβίας για τον διπλανό μας λόγω της μετάδοσης του ιού;

Εδώ απαιτείται η συνδρομή του κράτους. Να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για να σταθούν στα πόδια τους οι ομάδες, οι σύλλογοι, τα στάδια, να παράξουν ξανά κοινωνικό έργο, να φέρουν τον κόσμο κοντά στον υγιή αθλητισμό, στην άμιλλα, στην αληθινή ψυχαγωγία, που δεν είναι μόνο επιχειρείν, αλλά που προάγει το φίλαθλο πνεύμα, τον συναγωνισμό και κρατάει συμπαγή τον κοινωνικό ιστό.

Σε δεύτερο χρόνο κι αφού τελειώσει το υγειονομικό ζήτημα η επίσημη πολιτεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες που πλήττονται πρέπει να στηρίξουν με νύχια και με δόντια την «βιομηχανία» του αθλητισμού διότι είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής συνοχής.

Πηγή :
newsbomb.gr

Check Also

Δαφνάς: Ευχαριστώ σε γονείς, παιδιά και Λεονταρίτη

Δαφνάς: Ευχαριστώ σε γονείς, παιδιά και Λεονταρίτη Με προσωπική τοποθέτηση ο προπονητής της ακαδημίας της …