SYROS CLASSIC YACHT REGATTA 2015

Φέτος, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κερκύρας

προκηρύσσουν και ξεκινούν μια νέα μεγάλη προσπάθεια, μια προσπάθεια για να ανακτήσει ο τόπος μας μια θέση σημαντική, γιατί όχι ηγετική, ως προορισμό του ιστιοπλοϊκού καλοκαιριού στη Μεσόγειο και να έχει προορισμό τις Ελληνικές μας θάλασσες, τα απαράμιλλα νησιά μας.
Τα πρώτα βήματα έγιναν το 2011 στις Σπέτσες, με το ξεκίνημα του Spetses Classic Yacht Race από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος με την μεταφορά, όλου του δυναμικού αγώνων, την ουσιαστική μετεγκατάσταση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας για 5 μέρες στις Σπέτσες.
Με έδρα, και με την αειφόρα υποστήριξη του Ξενοδοχείου Ποσειδώνιον και την δύναμη και τα κοινά οράματα που μοιραστήκαμε με τους χορηγούς μας, καταφέραμε και ανδρώσαμε, τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο αγώνα ιστιοπλοΐας στη Μεσόγειο.
Το 2011 μαζεύτηκαν 22 σκάφη, το 2014 μείναμε έκπληκτοι όταν 72 σκάφη αγωνίστηκαν και κόσμησαν, το σκάρτο μίλι, μπογάζι των Σπετσών. Οι Σπέτσες, με την ομορφιά της, με την μακραίωνη ναυτική παράδοση αλλά και την καίρια γεωγραφική της θέση παραμένει εφαλτήριο των προσπαθειών μας να αναδείξουμε, και να ξαναθυμηθούμε τις ναυτικές μας παραδόσεις.

Η επιτυχία δεν έμεινε απαρατήρητη. Το 2013 ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Πάρου, ξεκίνησε και αυτός τη προσπάθεια με το Cyclades Classic Yacht Race.
Το 2014 ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας άνοιξε μια πύλη υποδοχής στους ναυταθλητές, στους εραστές της παράδοσης στα δυτικά έσχατα του τόπου μας με το Corfu Classic Yacht Race.
Το 2015 οι τρεις αυτοί όμιλοι, ενώνουν τα οράματα τους και δημιουργούν το Σιρκουί Παραδοσιακών και Κλασσικών Σκαφών Ελλάδας.
Το Σιρκουί θα συνδυάζει κοινούς πλόες, ρεγκάτες, και γνωριμία με τους πολιτισμικούς μας θησαυρούς. Φέτος, ξεκινά στις 5 Ιουνίου στην Κέρκυρα, με το Corfu Classic Yacht Race.

O κοινός πλους που ακολουθεί θα γνωρίσει στους συμμετέχοντες, ότι πιο πολύτιμο έχουμε στην στεριά και τη θάλασσα, από το Ιόνιο, στον Κορινθιακό και τον Αργοσαρωνικό, για να καταλήξει στις 18 Ιουνίου στο Spetses Classic Yacht Regatta. Τέσσερις ημέρες αγώνων, και θεαμάτων έχουν σχεδιαστεί φέτος για να στολίσουμε το περήφανο μας ναυτικό νησί.
To ταξίδι συνεχίζεται από τις Σπέτσες με τον πλου από τις ακτές της Πελοποννήσου προς την κοιτίδα των ριζών μας, την Σύρο πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ιδιαίτερα στη Σύρο, με την τεράστια ναυπηγική παράδοση, έχει σημασία να δοθεί η σύνδεση του χθες με τις μεγάλες επιτυχίες της παραδοσιακής ναυπηγικής, με τα κελεύσματα του σήμερα για ανάπτυξη με σεβασμό στην παράδοση. Μέσω του Σιρκουί, οι ιστιοπλόοι γνωρίζουν πως συχνά ο προορισμός είναι τελικά ένας ενδιάμεσος σταθμός μόνο, είναι ο δρόμος για την «Ιθάκη».
Με αυτή τη γνώση για οδηγό, το Σιρκουί Παραδοσιακών και Κλασσικών Σκαφών Ελλάδας καταλήγει με το Syros Classic Yacht Regatta 2015 στις 25-28 Ιουνίου, στο κέντρο του Αιγαίου τη Σύρο, εφαλτήριο για τα επόμενα ταξίδια.


Μέσα στα πλαίσια των διαφόρων συνοδών εκδηλώσεων του Syros Classic Yacht Regatta 2015 που θα πραγματοποιηθούν στη Σύρο, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ιστορικού Δήμου Ερμούπολης –Σύρου, θα είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις, Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών και της Παραδοσιακής Ιστιοπλοΐας, έκθεση μοντέλων από ντόπιους καλλιτέχνες και παραδοσιακό πανηγύρι, καθώς και γνωριμία με τον πολιτισμό των Κυκλάδων.
Το όψιμο ενδιαφέρον για τον “εναλλακτικό ιστιοπλοϊκό τουρισμό” που ακούγεται όλο και πιο συχνά, περιέχει την ευκαιρία που δημιουργούν οι ναυτικοί όμιλοι Ελλάδας, Κερκύρας και Σύρου, μέσω του Σιρκουί Παραδοσιακών και Κλασσικών Σκαφών Ελλάδας ώστε να γίνουν αρωγοί αλλά και ιχνηλάτες μιας ουσιαστικής ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.
Οι ιστορικοί Ναυτικοί Όμιλοι, της Σύρου, της Ελλάδος και της Κέρκυρας, που σκοπός τους είναι η ανάπτυξη του ναυταθλητισμού, των αγώνων, του ναυτικού μας πολιτισμού, είναι πλέον έτοιμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καλέσουν τον κόσμο στο νέο ιστιοπλοϊκό καλοκαίρι της Μεσογείου.
Το καλοκαίρι της Ελλάδας που θα ανακαλύψουμε μέσω της νέας αυτής προσπάθειας μας.

Check Also

Δημήτρης Γρυπάρης για το «Δημήτριος Βικέλας Open Water» (Βίντεο)

Δημήτρης Γρυπάρης για το «Δημήτριος Βικέλας Open Water» (Βίντεο) Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών διεξήχθη στην …