«ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ»

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννης Σιγάλας μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για το θέμα του γηπέδου και τις προσπάθειες εύρεσης χρηματοδότησης…

πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων ολοκληρώθηκε, ο Αίαντας Σύρου είναι πρωταθλητής Κυκλάδων, όμως μία νέα κουβέντα έχει ξεκινήσει για την εικόνα του γηπέδου της Ερμούπολης. Τα προβλήματα είναι βέβαια γνωστά από καιρό, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων είχε μιλήσει γι’ αυτά. Τα τελευταία δύο χρόνια, όπως μας είπε έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βρεθεί χρηματοδότηση για την βελτίωση του γηπέδου. Να θυμίσουμε ότι η Ένωση μέσω της ΕΠΟ είχε αναλάβει τη χρήση του γηπέδου της Ερμούπολης από το 2004, όταν η ίδια η Ομοσπονδία έδωσε χρήματα για την βελτίωση και την τοποθέτηση του πλαστικού χλοοτάπητα. Η “ζωή” του χλοοτάπητα σύμφωνα με την εγγύηση που είχε δοθεί από τον εργολάβο του έργου ήταν στα οκτώ χρόνια. Αυτά τα οκτώ χρόνια έχουν ολοκληρωθεί από το 2012, χρονολογία που η ΕΠΣ Κυκλάδων έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες αντικατάστασή του.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη, αφού η ίδια η Ομοσπονδία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων δεν συζητά το θέμα, καθώς περιμένει να ολοκληρωθεί το Μουντιάλ την Βραζιλίας.
Ο κ. Σιγάλας μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ομοσπονδία, μίλησε και με τον κ. Γρυπάρη, υπεύθυνο Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει η βοήθεια μέσω της Περιφέρεια, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

“Το γήπεδο έχει ξεπεράσει τα όριά του”
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων, Γιάννης Σιγάλας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την όχι και τόσο καλή εικόνα του γηπέδου της Ερμούπολης-ΕΠΣ Κυκλάδων, αλλά και ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

“Την κατάσταση του γηπέδου την γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που το χρησιμοποιούν, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε κάποια πράγματα παραπάνω ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος και όλοι όσοι θέλουν να μάθουν τη συμβαίνει με το γήπεδο. Όσον αφορά την πορεία του πρωταθλήματος, αυτό τελείωσε και αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Ακολουθούν οι αγώνες μπαράζ ανόδου στην Γ’ Εθνική και ο πρωταθλητής μας, ο Αίαντας Σύρου πρέπει να είναι ήρεμος, για να προετοιμαστεί γι’ αυτούς τους αγώνες. Ο γενικός απολογισμός θα πρέπει να γίνει στο τέλος. Τώρα, το γήπεδο όπως είναι γνωστό ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Πριν από δέκα χρόνια παραχωρήθηκε στην Ένωση, για χρήση και διοίκηση, ώστε να γίνει μία επένδυση των 500 – 600.000 ευρώ από την ΕΠΟ. Ο Δήμος τότε δεν είχε τέτοια δυνατότητα για τέτοια επένδυση και γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε να γίνει αυτή η παραχώρηση. Τα έργα έγινα, μπήκε ο χλοοτάπητας, διπλασιάστηκε η ισχύει του φωτισμού, έγιναν καινούργια αποδυτήρια και γενικά συντηρήθηκε το γήπεδο. Πέρασε από τότε μία δεκαετία και αυτό που έχει φθαρεί και ζητά αντικατάσταση είναι ο συνθετικός τάπητας. Αυτό έχει γίνει από την πολύ χρήση, αλλά και η εγγύηση που υπήρχε μιλούσε για οκτώ έτη. Όντως έχει φτάσει κατά την κρίση μας στα όριά του, αν και βλέπουμε κι άλλα γήπεδα να είναι στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, αλλά όντως ο χλοοτάπητας θέλει αντικατάσταση, αφού έχει ολοκληρώσει τη διάρκεια ζωής του. Χρειάζονται και κάποιες άλλες βελτιώσεις όπως είναι η συντήρηση των πυλώνων και κάποια άλλα πράγματα. Με ξένισαν κάποια δημοσιεύματα, κάποιες αναρτήσεις και κάποια βίντεο που κυκλοφορούν και εδώ υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός όσον αφορά το επίπεδο της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης, που υπάρχει στις Κυκλάδες. Την παραμονή του αγώνα του τοπικού ντέρμπι της Σύρου η Ένωση έδωσε την άδεια σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό να μεταδώσει απευθείας το παιχνίδι και ως του θαύματος, πήγαν στα παλιά αποδυτήρια, όχι σ’ αυτά που χρησιμοποιούν οι ομάδες στους αγώνες τους, τα οποία παλιά αποδυτήρια τα χρησιμοποιούν οι ομάδες σε κάποιες προπονήσεις τους και να τραβήξουν κάποια πλάνα.

Το γήπεδο ακόμη κι έτσι είναι λειτουργικό, το θέμα είναι να υπάρξουν βελτιωτικά έργα. Όσον αφορά τον χλοοτάπητας πιέζουμε εδώ και δύο χρόνια την Ομοσπονδία, γιατί δικό της ήταν το πρόγραμμα, να προχωρήσει σε ένα προγραμματισμό αντικατάστασης των συνθετικών χλοοταπήτων που είχε εγκαταστήσει πρώτα. Ο πρώτος τάπητας που είχε τοποθετηθεί ήταν ο δικός μας. Η Ομοσπονδία τότε είχε πει ότι θα έκανε ένα προγραμματισμό κάθε χρόνο να τους αντικαθιστά. Αυτό η Ομοσπονδία δεν το έχει κάνει πράξη, η ΕΠΟ είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε άλλων προτεραιοτήτων που βάζει, δεν ασχολείται με αυτό το θέμα και το έχει εγκαταλείψει. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε να πιέζουμε έχουμε κάνει επαφές φέτος, ελπίζοντας ότι με τα έσοδα που θα έχει από το Μουντιάλ και μέσω της Εθνικής να εξοικονομήσει το ποσό χρειάζεται για να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα έχουμε στραφεί και σε άλλες πλευρές, όπως είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είχαμε μια συνάντηση με τον υπεύθυνο πολιτισμού και αθλητισμού τον κ. Γρυπάρη. Συζητήσαμε πάρα πολύ το θέμα αυτό, βέβαια γνωρίζει πολύ καλά όλα όσα συμβαίνουν εδώ γιατί είναι άνθρωπος του αθλητισμού και μας είπε τη ενέργειες να κάνουμε ώστε να υπάρξει μία πιθανότητα να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο αυτή η δαπάνη, με δεδομένου ότι το γήπεδο δεν χρησιμοποιείται μόνο από τα σωματεία, αλλά και για τους σχολικούς αγώνες, για εργασιακά πρωταθλήματα, δηλαδή έχει μία ευρύτερη κοινωνική προσφορά. Λεπτομέρειες για τις διαδικασίες δεν τις γνωρίζω και πως θα λειτουργήσει αυτό το θέμα. Η Ένωση όμως δεν μένει ούτε εκεί και έχει κάνει κάποιες ακόμη κινήσεις οι οποίες όμως δεν είναι ανακοινώσιμες. Για να πω κάποια πράγματα πάνω σ’ αυτά θα ήθελα να είχα κάποια απάντηση από τους φορείς που έχουμε μιλήσει”.

 

“Στόχος μας είναι να γίνουν τα έργα μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν”

 

Μετά από όλες αυτές τις κινήσεις, θα προλάβετε τη νέα σεζόν το γήπεδο να είναι έτοιμο;
“Ο στόχος αυτός είναι. Αν όχι με το ξεκίνημα, ίσως μέχρι το τέλος του έτους. Όλα τα έργα που γίνονται στο γήπεδο και είναι μεγάλης εμβέλειας είναι σε συνεννόηση με το Δήμο, καθώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Βέβαια από την πλευρά του ο Δήμος δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και ποτέ δεν έχει αρνηθεί στην πραγματοποιήσει έργων βελτίωσης κι αυτό είναι λογικό. Σε ενάμιση μήνα θα έχουμε νέα δημοτική αρχή, οπότε θα πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους. Βέβαια ήδη έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις και τους έχουμε ενημερώσεις όλα όσα αφορούν το ποδόσφαιρο και το γήπεδο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μετά την εκλογή νέας Δημοτικής Αρχής. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει μία συνέχεια στην καλή συνεργασία που υπήρξε μέχρι τώρα.
Όλη αυτή η διαδικασία είναι κάπως χρονοβόρα, αφού πρέπει να γίνουν κάποιες προεργασίες, κάποιοι διαγωνισμοί, δεν πάνε με ανάθεση αν και εμείς είμαστε πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Οι καιροί είναι δύσκολοι, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Εύκολα μπορείς να κατηγορηθείς για απιστία και να βρεθείς κατηγορούμενος. Είναι οι καιροί δύσκολοι και κάποιοι ζητούν “αίμα” και από το τίποτα να βρεθείς μπλεγμένος. Εμείς προχωρούμε πάντα με πολύ προσεκτικά βήματα. Εάν υπήρχε συνέπεια και από τους χρήστες του γηπέδου, όσον αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και υπήρχαν τα έσοδα που έπρεπε να είχε το γήπεδο, θα μπορούσε να γίνει κάποια μικρή συντήρηση μέχρι να υπάρξει αυτή η ολική αντικατάσταση του τάπητα. Θέλω να ελπίζω ότι με την ανταπόκριση των φορέων μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε πετύχει την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του γηπέδου”.

Νομίζω ότι αν προχωρήσει μέσω της Περιφέρειας ή του Δήμου η βελτίωση του γηπέδου, για καθαρά και μόνο γραφειοκρατικούς λόγους, θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση.
“Η Ένωση και η ΕΠΟ έχει την ευχέρεια να κινηθεί πιο γρήγορα γιατί όπως είπα είμαστε πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αθλητικό σωματείο. Έχουμε την ευχέρεια να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα. Από εκεί και πέρα κι εμείς ακολουθούμε κάποιες διαδικασίες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δημόσιο”.

 

Πως γίνεται η ΕΠΟ να μιλά για οικονομικές δυσκολίες, όταν την ίδια ώρα η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχει την μία επιτυχία μετά την άλλη και έχει βρεθεί σε πολλές τελικές φάσεις;
“Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Η Εθνική χάρη στις επιτυχίες της έχει φέρει καλές χορηγίες. Δηλαδή τα έσοδά της κατά ένα μεγάλο βαθμό είναι από μεγάλους χορηγούς. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τα χρήματα και οι προτεραιότητες που βάζει, εμείς δεν συμφωνούμε και γι’ αυτό έχουμε κάποιες διαφωνίες με την Ομοσπονδία. Απλά εξηγώ ότι τα έσοδα η Ομοσπονδία τα ρίχνει όλα σε λειτουργικά έξοδα, μετακινήσεις των μελών της, σε εκδηλώσεις και στην ουσία έχει παραμελήσει τελείως τις Ενώσεις. Αν δεν πάρει χρήματα από το κράτος στις Ενώσεις δεν δίνει τίποτα, γι’ αυτό οι χρηματοδοτήσεις τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται με το σταγονόμετρο. Ο τρόπος που γίνεται η χρηματοδότηση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Όταν ήμουν στην Ομοσπονδία από το 2004 έως το 2008, είχαμε αποφασίσει οι Ενώσεις να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενες, αυτό όμως ισχύει μόνο για τις μεγάλες Ενώσεις που έχουν πάνω από 60 ομάδες και κυρίως οι στεριανές. Εμείς με τα λίγα σωματεία δεν έχουμε έσοδα και έχουμε τεράστια έξοδα λόγω της νησιωτικοτητος. Εμάς αν και νησιώτης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν μας στηρίζει”.

 

Αποκλείεται η Ομοσπονδία να σας βοηθήσει;
“Δεν το αποκλείω, απλά αυτή τη στιγμή δεν ασχολούνται καθόλου, λέγοντας πως προέχει το θέμα της Εθνικής και το Μουντιάλ. Απαντούν πως όταν επιστρέψουν από τη Βραζιλία θα το συζητήσουμε το θέμα αυτό, άρα έχουμε μία καθυστέρηση πάνω σ’ αυτό το θέμα. Πολύ θα ήθελα να είναι η Ομοσπονδία αυτή που θα χρηματοδοτήσει τη βελτίωση του γηπέδου”.

 

Αν μέχρι το ξεκίνημα της σεζόν δεν έχει γίνει κάτι και το γήπεδο παραμείνει στην ίδια ακριβώς κατάσταση, τότε θα ανοίξει της πόρτες του στις ομάδες ή θα επιστρέψετε τη χρήση του γηπέδου στο Δήμο της Σύρου – Ερμούπολης;
“Το να επιστραφεί η χρήση του γηπέδου στο Δήμο θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Ομοσπονδία, γιατί για να κάνει αυτή την επένδυση ζήτησε την εικοσαετία. Η Ένωση απλά ο ενδιάμεσος της συμφωνίας μεταξύ του τότε Δήμου Ερμούπολη, τώρα Σύρου-Ερμούπολης και την Ομοσπονδίας. Όπως είπα και πριν θα έχουμε μία νέα Δημοτική αρχή, θα πρέπει οι άνθρωποι να ενημερωθούν γύρο από το όλο θέμα και αυτό θα το δούμε. Αυτό είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσαμε εμείς και ο Δήμος. Δεν το αποκλείω, αλλά λέω είναι το τελευταίο που θα θέλαμε.
Εμείς πιέζουμε και θέλουμε να ελπίζουμε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί. Βέβαια αν δούμε ότι δεν προχωρά γρήγορα η διαδικασία θα φέρουμε κάποιον ειδικό για να μας εκτιμήσει την κατάσταση, εάν έχει χρόνο ζωής και τη συντήρηση πρέπει να γίνει. Δεν είμαι σε θέση αυτό να το απαντήσω από τώρα, αυτό θα γίνει μετά από ένα με δύο μήνες, όταν τα μηνύματα είναι αρνητικά. Αν θετικά, τότε όλα θα πάνε καλά”.

 

Οπότε με αυτά που μου λέτε μπορώ κλείνοντας να βάλω ένα ερωτηματικό αν θα λειτουργήσει το γήπεδο με την έναρξη της νέας σεζόν.
“Ναι, αυτό θα το ξέρουμε αρχές Αυγούστου. Τα σωματεία ξεκινούμε προετοιμασία περίπου μετά την εορτή της Παναγίας. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν για τον Αίαντα Σύρου και καταφέρει να πάρει την άνοδο στην Γ’ Εθνική θα μπορεί να ξεκινήσει την προετοιμασία του αρχές του μήνα. Μακάρι να είμαστε εμείς έτοιμοι να το δώσουμε προς χρήση”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Check Also

«Μέχρι τελευταία αγωνιστική…παραμονή και άνοδος» (Βίντεο)

«Μέχρι τελευταία αγωνιστική…παραμονή και άνοδος» (Βίντεο) Ο προπονητής της Α.Ε Μεσολογγίου Βασίλης Παστρουμάς και ο …